2015. január 19., hétfő

Dr.Kate Middleton: Kiút a szorongásból

 
A szorongás, depresszió, pánikroham manapság ugyan olyan ismert betegség mint a magas vérnyomás.
Az állandó megfelelési kényszer, a túl sok feladat és elvárás lassan agyonnyom minket a hétköznapokban.
Ha valami elromlik bennünk, vagyis betegek leszünk egy idő után a kényszer, a gyógyulás utáni vágy, az orvoshoz űz minket.
Tüneteink listájából az orvos felállítja a diagnózist. Kapunk gyógyszert. Aztán vagy meggyógyulunk vagy, nem. Ha nem, új köröket futunk, és biztosan sokan kapták már azt a választ az orvostól, hogy szervi eltérést nem tapasztalnak az idegeink, érzékszerveink játszanak velünk. Ezért a szapora szívverés, a felgyorsult légzés, ájulás érzés, erős izzadás és még sorolhatnám.


Ez a pici kis kézikönyvnek is beillő kötet, a szorongás és a pánikroham előszobájában vár minket, és segíti az első lépéseinket abban, hogy legyőzzük a félelmeinket, szorongásainkat.


A kötetben a legáltalánosabb verziótól kezdve- repüléstől való félelem, lift használat, idegenek előtti beszéd,pókfóbia  stb.-át a tágabb értelemben vett fóbiákat, félelmeket is érinti.
Megtanulhatjuk a rossz félelmet előnnyé kovácsolni, és relaxációs gyakorlatokkal legyűrni a mohó étvágyú szorongást.

Bevallom engem a relaxációs gyakorlatok egészen lenyűgöztek! Már maga csak az, hogy elolvastam egy egyszerű zenére, és légzésre alapuló gyakorlatot, már közben éreztem, hogy eláraszt a nyugalom.

Minden egyes fejezetben vannak feladatok, kérdések amiket akár a könyvbe is írhatunk. Így világosan láthatjuk, hogy honnan indultunk és hová jutottunk.

Azért tetszett a kötet, mert tömör és velős, nem kell több száz oldalon átrágnunk magunkat, nincs teletűzdelve orvosi kifejezésekkel. A betegség lényegét emelte ki a szerző, és nem utolsó sorban megoldást is kínál, nem csak körbe - körbe jár unalomig ismételve lelkünk és testünk furcsa tüneteit.


A kötet végén a szerző még több szakirodalmat ajánl.

Pár cím még az Első lépések sorozatból -Kiút a depresszióból, Kiút az Étkezési zavarokból.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a könyvajánlót ! Sok embert kínoz a szorongás, nagy ajándék az,aki ezt nem ismeri.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mamka! Örülök, ha ezzel is de segíthettem:-) Remélem aki az ajánlás alapján ezt a könyvet választja nem fog csalódni!

      Törlés