2015. január 20., kedd

Kate Morton: Titkok őrzője


"...ahogy a kutya, mindenkinél hamarabb tudja, hogy gonosz lélek közeleg;ahogy az ugatás felserkenti anyjukat, aki arra fordul és megpillantja azt a férfit, és miközben a lány a lombkunyhóból figyel, egyszerre megriad."

Morton neve számomra olyan garancia, hogy ezen könyvének még a fülszövegét sem olvastam el, tudtam, hogy csakis jóra számíthatok tőle.

A szerző könyve felülmúlta az elvárásaimat.

Egy gigantikus családregény amiben minden benne van amire olvasó csak vágyhat: Szerelem, háború, intrika, árulás, család.

1961 -Laurel egy gyönyörű és békés helyen él családjával. Egy nap épp öccse születésnapját ünnepelnék meg, mikor váratlanul egy idegen férfi jelenik meg a családi ház ajtajában...

Laurel szemtanúja lesz egy végzetes találkozásnak, ám gyerekkora ezen epizódját felnőtt koráig magában tartja.

Dorothy- Lauer anyja haldoklik. Laurel pedig úgy dönt ideje, hogy anyja tisztázza ki volt azon a napon a látogatója, aki minden bizonnyal jól ismerte az édesanyját.

Természetesen Morton most sem hagyta ki, hogy két szálon futtassa a történetet. Sőt három.

Dorothy gyerekkorától kezdődően, egészen Londonig kísérjük Laurel anyját. Ott aztán persze becsatlakozik még két férfi, és egy női szereplő Vivien is.
Napjainkban pedig Laurel életét ismerhetjük meg, aki ünnepelt színésznő. Testvéreivel visszatérnek gyerekkoruk színhelyére.

Öccsével Gerryvel pedig felgöngyölítik anyjuk másik életét.

Ami olvasás közben meglepett, az az volt, hogy a szerző most igencsak fura szereplőket alkotott. Elhitette velünk, hogy ki a jó és ki a rossz, kiről mit gondoljunk.

Van, hogy lezár egy szálat, aztán szinte az utolsó oldalon újat nyit a szereplőnek.

Lehet lesz olyan aki olvasás közben rá fog jönni a szerző csavaros észjárására. Nekem nem sikerült.

A Felszáll a köd  és a szerző ezen könyve az első helyen áll a képzeletbeli Morton könyvek dobogóján.

U.I: LOVE JIMMY!

Értékelés:
5 titkosított cseresznye.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése