2015. május 9., szombat

Gayle Forman: Itt voltam

 
"Meg és én, ketten a világ ellen."


Meg és Cody óvodás koruk óta barátnők. Sőt Cody-nak Meg családja a második otthona. Hazajár hozzájuk, ott alszik és eszik.
Cody családja csak az anyjából áll, aki meglehetősen tágan értelmezi a gyereknevelés fogalmát.

Bár Meg egy másik suliban új életet kezd, a Cascadesi egyetemre jár, Cody úgy gondolja kettőjük között semmi sem változik, semmi sem változhat. Egy nap e-mailt kap Meg-től, egy átlagos levélben tudatja, hogy mire barátnője a levelet olvassa Ő már nem él...

Meg szülei és Cody képtelen megbirkózni a fájdalommal, a bűntudattal, és a sok megválaszolatlan kérdéssel.
Meg egy laza, egyedi, és nagyon talpraesett lány volt. Ki, vagy mi kergette öngyilkosságba? Miért nem kért sgítséget legjobb barátnőjétől, vagy szüleitől?
Cody Tacomába utazik  ahol nemcsak Meg után maradt holmikat kell elrendeznie.
Odaérve azonban furcsa légkör fogadja, és Meg laptopja...

"Az élet a tűrésről szól, nem az élvezetről vagy a beteljesülésről."

Bár a szerző kétségkívül nagyon jól tud a legkényesebb témáról is írni, mégis nekem ez a történet kicsit elnagyoltnak tűnt. 
A történet eleje még elég alapos volt, de a könyv vége, illetve Meg története, döntése kis túlzással egyetlen mondattal el lett intézve. Mindaz amin Cody keresztülment, a nyomozás, barátnője életének ismeretlen részének feltérképezése izgalmasan, szívszorítóan lett leírva.

Az elnagyolt befejezés mellett az ok ami miatt Meg a halált választotta, visszagondolva a könyv elejére, picit hihetetlennek tűnt. Tudom soha nem mondhatjuk senkire, hogy valóban ismerjük, de azért ennyire mást mutatni, mint amilyenek valójában vagyunk számomra elképzelhetetlen, főleg, ha egy olyan közelálló személyről van szó mint a gyerekkori barátnőm, akit nap, mint nap látok.

A kisebb hibák ellenére egy lehengerlő, és nagyon olvasmányos könyv. Egy újabb remek Forman darab.

Értékelés:
4 motelben hagyott cseresznye az 5-ből!! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése