2015. július 3., péntek

Alice Hoffman: Gyönyörű titkok múzeuma



Szilvakék damasztfüggöny mögött  bújuk meg New Yorkban a Gyönyörű titkok múzeuma.
A tulajdonos Sardie professzor, aki igyekszik a világ minden tájáról a legbizarrabb  csodákat összegyűjteni. Legyen az ember vagy állat. Még lányát Coralie-t  is bemutatja a múzeumban.
 
A lány egyetlen társasága és bizalmasa a házvezetőnő.
Coralie egyre inkább fellázad apja ellen aki semmitől sem riad vissza, hogy minden az ő elképzelése szerint alakuljon. Legyen szó a lányáról vagy az alkalmazottairól.

Eddie Ukrajnából menekül el apjával. Egészen New Yorkig jutnak, azonban itt  sem vár rájuk nyugodt élet. Nélkülözés, éhezés jut osztályrészül nekik.
Apját és hitét megtagadva más munka után néz, mint a varrás.

"Egész életemben azon gondolkodtam, hogy miből vagyok; hogy szalma van-e bennem vagy dobogó szív, vagy egyszerűen égő vággyal kívántam mindazt, amim nem volt."

Eddie egy öreg fotográfus segédjének áll. Kitanulja a szakmát, majd megörökli mestere felszerelését mellyel baleseteket, bűnügyeket fotóz a képeket pedig újságoknak árulja.

A két fiatal egymáshoz vezető útja tragédiával, tűzvésszel és gyilkossággal van kikövezve.
Mindketten új életet szeretnének, ahol önmaguk lehetnek anélkül, hogy a múltjuk utolérné őket.


Alice Hoffman  igazi varázsló. A komor hangulatú történet gyönyörű megfogalmazásban íródott, így nem lehet letenni a regényt. Ráadásul a  könyvben szereplő tűzesetek valós eseményeken alapulnak. Mindkét tűzesetet sikerült úgy átadnia a szerzőnek, hogy teljesen át tudtam élni a káoszt, a fejvesztett menekülést és tébolyt.
Nem egy könnyű nyári olvasmány, de a megfogalmazások és Hoffman utolérhetetlenül jó stílusáért érdemes elolvasni a könyvet.

Már jó ideje egy kedves barátnőm megajándékozott Hoffman korábbi könyvével, a Galambok őrizőivel, most ezután a könyv után jó lenne minél hamarabb olvasni, még akkor is ha ez a könyve kissé nagyobb falat mint a Gyönyörű titkok múzeuma.

A szerzőtől még olvasnivaló: Átkozott boszorkák , Itt  a földön, A tizenharmadik boszorkány.

Értékelés:
5 múzeumi cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése