2016. április 5., kedd

Jude Morgan: A Bánat íze

"...A legeslegrosszabb, ami történhet ezekkel a lányokkal, ha azt hinnék magukról, hogy kivételesek."

Charlotte, Emily, és Anne a három testvér akiket Bronte nővérekként emlegetnek, holott hatan voltak testvérek, öt lány és egyetlen fiú.
Jude Morgan mindannyiukról méltón emlékezik meg ebben a könyvben, ami annyira érzelmes és gyönyörűen megírt, hogy többször elsírtam magam olvasás közben.
A száraz életrajti adatok, időpontok és helyszínek helyett egy színes, érzelemgazdag, nyers erejű történetben ismerhetjük meg a híres Jane Eyre, az Üvöltő szelek vagy éppen az Agnes Grey születésének körülményeit.
 A tragédiák sorával megbirkózó családot, az anya nélkül cseperedő gyerekek hihetetlen összefogását.
A lányok korán elkerülnek otthonról, Cowan Bridge egész életüket meghatározó hely lett. Maria és Elizabeth voltak az elsők, akik az iskolában uralkodó borzalmas körülmények áldozatai lesznek. ( Sajnos sok más lány is súlyos betegen hagyta el az iskolát, majd otthon meghaltak.)

Charlotte és Emily amint kikerülnek az iskolából nevelőnőnek állnak, hiszen egyetlen fiútestvérük Branwell joga, hogy olyan karriert válasszon magának, amilyet csak akar. Ebben pedig az egész családnak támogatnia kell őt. Az biztos, hogy Branwell nem követi apjukat lelkészként. A művészi vénával megáldott fiú a Londonba indul a királyi Akadémiára, ahol festészetet tanulna, de nem veszik fel. Így marad a filléreket érő portréfestés. Majd ismerkedés az alkohollal és az ópiummal.
Míg lánytestvérei a létfenntartásért küzdenek, Branwell hibái és kudarcait mint útkeresést tartják számon. (Branwell fiatalon meghal.)


 A Brontë nővérek -balról jobbra: Anne, Emily és Charlotte - középen Branwell Brontë, a festő árnyéka látszik, aki „kifestette” magát a képből. (Forrás:Wikipédia)


Charlotte kinőve a gyerekként megidézett és papírra vetett mesevilágot, -melyet a testvérek közösen írtak, a Tizenkét ólomkatona szereplésével - írni kezd. Így tartja távol magától a szomorú múltat és édesgeti magához egy olyan jövő képét ahol nőként az írásnak szentelheti életét.
Emily és Anne is az íráshoz menekül, így élik túl az elszigeteltséget az örömtelen napokat.
A siker ízét nem élvezhették túl sokáig, előbb Emily, aztán Anne is a családot sújtó tüdőbetegség áldozata lesz.
Charlotte egyedül marad. Apjával próbálják családként élni hétköznapjaikat, miközben Charlotte azon töpreng mennyi minden nem adatott meg sem neki, sem elhunyt testvéreinek.

A könyv hűen követi a testvérek életrajzát, Morgan nagy beleérző képességgel mutatja be a testvérek lelkét, gondolatait. A társadalmi elvárások, az írás nőként (Első írásaik álnevek alatt jelennek meg) a gyász, és a szerelem keresése, ahogy a könyvben az egyik szereplő is megjegyezte, a Bronte testvérek élete is kész regény.

Értékelés:
5 paplakban érő cseresznye az 5-ből!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése