2016. június 5., vasárnap

Charity Norman: Zuhanás

A szerző előző könyve A lányunk férje nem kápráztatott el, valami mégis azt súgta adjak esélyt ennek a könyvének is.
És milyen jól tettem. Ezen könyvénél már jogosnak érzem, hogy Jodi Picoult vetélytársaként emlegetik.

Norman regénye nagyon összetett-családregény, dráma, thriller egyben, nem mellesleg remek útikönyv, amolyan kedvcsináló, ha éppen azt tervezzük, hogy Új-Zélandon telepednénk le.
Minden szála remekül kidolgozott, a jelen nehézségei épp annyi árnyékot vetnek, mint a múltban történtek.
Angliában él Martha és családja. Legidősebb lányuk Sacha, Martha egy egyéjszakás kalandjának gyümölcse, ám Kit, az apa éppolyan szeretettel neveli mint iker fiaikat Finn-t és Charlie-t.
Kit cége csődbe megy, a házukon jelzálog. A gondviselés egy álmatlan éjszakán Martha-t egy honlapra tereli amely szerint Új-Zéland tárt karokkal és munkával várja a kalandvágyókat.
Kit tehetetlensége és függősége túl nagy kockázat ha nem változtatnak az életükön.Így megszületik a döntés, amit a tágabb család és lányuk nem akar elfogadni. Ennek ellenére a gépezet beindul, a házukat eladják, értékeik dobozokba kerülnek.

Új-Zéland maga a édenkert. Különleges növény és állatvilága azonnal elbűvöli a családot.
Új otthonuk a Patupaiarehe birtok lesz a Hawke-öbölben. A magányosan álló ház a  buja zöld növényekkel és hegyekkel körülvéve új távlatokat nyit az apának, aki a régóta elhanyagolt szenvedélye, a festészet felé fordul.
Az ikerfiúk a négyévesek kíváncsiságával vetik bele magukat a rengeteg felfedezni valóba. Sacha pedig megteszi az első lépést kamaszkori önállóság felé.
Az elzárt,de nem lakatlan vidéken szomszédaik révén hamarosan barátokra tesznek szert, akik szívesen terelgetik a családot új életük kialakításában.



Minden jól halad, egészen addig míg egy éjjel Finn kizuhan az erkélyről. És ezzel kezdetét veszi a rémálom, amiről senki sem tudja mikor kezdődött. Még Angliában? Vagy mikor először észlelték, hogy valaki járt a házukban?
Az anya az egyetlen szemtanúja a balesetnek. Vajon a családjának és a hatóságnak az igazat mondja?
Új otthonuk és a családjuk tényleg annyira tökéletes, mint ahogy hiszik?

A családi titkok, féligazságok rengetegében a helyi legendák, ködtündérek és manók felbukkanása is színesíti az amúgy is izgalmas regényt, ami bővelkedik fordulatokban és szereplőkben.

Az anya Martha személyében a szerző egy hihetetlen erős karaktert alkotott meg, aki képes a hátán cipelni a családját, legyen szó bármilyen nehézségről. Vártam mikor omlik össze ez a nő, mikor adja meg magát a sorsnak, de újra és újra felállt.
A könyv az utolsó lapjain is tartogat meglepetést, frappáns lett a végszó, elegáns a lezárás.

Értékelés:
5 rabul ejtett cseresznye az 5-ből!!!



2 megjegyzés: