2016. július 15., péntek

Herman Koch: Nyaraló úszómedencével


"Egy jó ideig sem kertet, sem nyaralót, sem medencét nem akartam látni."

Talán még nem is került olyan könyv a kezembe amiben az összes szereplő unszimpatikus volt, mégis a cselekmény annyira jól lett kitalálva, hogy másfél nap alatt befaltam.
Az már csak hab a tortán, hogy a történet visszafelé kezdődik, vagyis van egy halott színészünk, igen ám de mi köze saját háziorvosának Ralph Meier halálához?

A sztori narrátora a betegagyú és lelkületű háziorvos, akit a világon a legjobban a saját betegei taszítanak. Mégis remek híre van, olyannyira, hogy maga válogatja meg a betegeit, akik művészek, írók, színészek.
Egyik betege hamarosan annyira belemászik szeretett háziorvosunk életébe, hogy egy pici szándékosság, és némi véletlen egy nyaralóba tereli a társaságot. A csapat hét felnőttből, és négy gyerekből áll. Három házaspár és a vendéglátók nagyija.
Vannak szereplők, mint a filmrendező és harmatosan fiatal kedvese, akik nem sok vizet zavarnak.
A híres színész Ralph áll minden rossz középpontjában. Marc egyáltalán nem kedveli a visszataszítóan viselkedő színészt, annál inkább szeretne felesége, Judith körül legyeskedni. Felesége természetesen vakon van, így hiába töri kevésbé okos buksiját, nem jön rá, mi vette rá a férjecskéjét, hogy egyik betegével ennyire közeli kapcsolatba kerüljön.

Hülye felnőttek és rájuk nagyon hasonlító gyerekeik vígan nyaralnak, kerülgetik egymást, beszélik ki a másikat mígnem egy éjszaka megtörténik az ami már az első naptól kezdve ott lebeg a levegőben, ahol ennyi gátlástalan és agyatlan, nem mellesleg laza erkölcsű ember gyűlik össze.

Percek alatt véget ér a nyári vakáció. Jön a dilemma a történések elemezgetése, a gyanúsítgatás. Pont az ellenkezője történik annak mint amit egy normális ember várna.

"Az ember olykor visszapörgeti élete filmjét, hogy megvizsgálja, melyik ponton vehetett volna más irányt a történet. De néha nincs mit visszapörgetni - az ember talán még maga sem tudja, de a film már csak előrefelé pereg."

Ijesztően hétköznapi emberek  tesznek vérfagyasztó nyugalommal borzalmas tetteket. Veszik semmibe egymást, párjaikat. Végtelenül önzőek, és dühítően ostobák. 
 A szerző remekül játszott az idegeimmel, tökéletes élmény volt.

Értékelés:
5 romlott cseresznye az 5-ből!!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése