2016. július 29., péntek

Lucy Atkins: A hiányzó láncszem


"Amikor elrohansz valami elől, könnyen elfelejted, hogy közben rohansz valami más felé."


Kali csak akkor döbben rá, hogy nem is ismerte édesanyját mikor halála után elkezd a kapcsolatukról gondolkodni, ami sosem volt felhőtlen. Kali és húga remek testvérek, de mintha Alice lett volna az édes gyermek, Kali pedig a mostoha. Sosem találta meg a közös hangot anyjával, aki gyakran hagyta magára két lányát, ilyenkor Kali vette át anyja szerepét húga gondozásában. Apjuk a munkába temetkezett és ritkán mutatta ki érzéseit.

Kali a temetés után eddig nem látott holmikra bukkan anyjuk műtermében. Egy levél, egy furcsa dolgokat rejtő doboz, és több tucat képeslap amin egyetlen mondat áll. Apját hiába kérdezi mi történt velük Kaliforniában, nem akar beszélni a múltról, Kali pedig elhatározza,hogy akkor önként térképezi fel anyjuk homályos fiatalkorát.
A hirtelen ötlet akár menekülésnek is tűnhet, hiszen a családi ház túl nyomasztó, férjével való házassága pedig válságban van. Így Kali az első jelekre, amelyek Kanadába vezetik nekiindul anyja és saját csecsemőkora felé kisfiával.
A hosszú és fárasztó utazás után Kali teljesen elbizonytalanodik mikor a szeles és ködös szigetre ér.
A szálláshelye zárva,és úgy tűnik télire az egész sziget elnéptelenedik.
Az egyetlen nyom ami a titokzatos galéria tulajdonosához vezet telitalálatnak tűnik, ám anyja egyetemi lakótársa Susannah ellenségesen fogadja a fiatal nőt gyerekével.

Kali nyomozását megszakítja a hetvenes évek közepén történtek egy-egy fejezete ami Kali anyjáról, Elenáról szól.
Alaposan megismerhetjük a fiatal és elhivatott lányt aki egész életét a bálnák tanulmányozásának szenteli. Tengerbiológusnak tanult, Susannah pedig a lakótársa volt.
Hogyan került Elena egy Kaliforniai viziparkból Vancuverbe egy úszóházba? És mi történt a barátnők között, hogy anyja még csak említést sem tett soha Susannaháról? És miért van tucatnyi fénykép Elenáról, gyerekekről Susannah házában amit Kali még sosem látott?

Bár Susannah a körülményekre való tekintettel befogadja házába a két idegent cseppet sem barátságos, és Kali csak kínkeservesen tud egy-egy új információt kihúzni a furcsa, magának való nőből.
Egyre másra érkeznek a viharok, a két nő  pedig kimérten kerülgetik egymást a szigeten álló házban.
Kali egyedül próbálja kideríteni a történteket, Susannah egy idő után megnémul és egyre furcsább dolgokat tesz...

Mikor ilyen történeteket olvasok mindig eszembe jut, hogy például én sem tudok sokkal többet a szüleim múltjáról mint a főszereplő. Mennyi tartozik ránk felmenőink múltjából?

Jól felépített izgalmas thriller, remekül kidolgozott háttérrel, és hiába a negyven fok a remek hangulat teremtésnek köszönhetően vacogtak a fogaim.

Értékelés:
5 jeges cseresznye az 5-ből!!!

2 megjegyzés: