2016. augusztus 3., szerda

Susan Meissner: A körömvirágos sál

A könyv gyönyörű ruhája nagyon vonzott, gyakran megsimogattam ha könyvesboltban jártam, de nem mertem remélni, hogy az én könyvem, mert a túlzott romantika nem kenyerem.

A két idősíkon futó történet középpontjában a könyvcímben szereplő sál a közös kapocs.
A helyszín New York 1911-ben és 2011 -ben. A történet nagy része 1911-ben játszódik, a mai szál elég elhanyagolható mértékű.

1911 - A középpontban Clara nővér áll, aki egy magánéleti tragédia után egy szigetre menekül ahol egy kórházkomplexum a bevándorlók végeláthatatlan sorát fogadja, és ápolja.
A fiatal nő a Triangle Ruhagyári szörnyű tűzvészben elvesztett férfit siratja, képtelen továbblépni a mi lett volna... ha gondolatokon.

"Nincs lepréselt rózsám, sem egy levelem, de még egy futó csók emlékét sem őrzöm."

Egy bevándorló férfi sanyarú sorsa megérinti Clara fájó lelkét és mindent elkövet, hogy a férfi személyes tárgyait, a szabályokkal szemben eljuttassa hozzá.
Miközben a férfi két csomagját kinyitja, mint valami szellemet a palackból, úgy szabadít el egy lavinát és titkok egész sorát.
A fiatal nő párhuzamot von saját története és ápoltja sorsa között, ám nem tudja mivel tesz jót, ha elmondja a rút igazságot amit megtudott, vagy hallgat, hogy a férfi túllépjen az őt ért veszteségen.
De vajon Calarának ki segít  túllépni?  És ki lesz az aki őszinte lesz hozzá?

Meglepően fordulatos és izgalmas történet, főszerepben a szerelemmel ami nem ismer sem háborút, sem betegséget, és örök. És persze megengedi, hogy az ember néha tévedjen.

A Clara életéről szóló rész alaposan kidolgozott és érdekes volt, ellenben a kelmeboltban dolgozó Taryn története összecsapott és felejthető. Ha a szerző csak Clarara alapozza a történetet akkor is megállta volna a helyét.
Tetszett, hogy valós események, helyszínek ihlették a könyv alapját. Bevallom a romantikus, néhol egy-két mondat erejéig túl lírai hangvétel ellenére jó volt olvasni, kellemes csalódás volt.

Maga a könyv pedig nagyon elegáns, a fejezeteknél a lapok is díszítve vannak.

Értékelés:
5 reménykedő cseresznye az 5-ből!!!

2 megjegyzés:

  1. Én szeretem az ilyen régi történeteket, hogy éltek akkor, milyen volt a világ.

    VálaszTörlés
  2. Csipike én is, és ebben az esetben pont ezt kaptam :-)

    VálaszTörlés