2016. augusztus 28., vasárnap

Cecelia Ahern: A Vétkes

Celestine North egy -látszólag- tökéletes világban él. Családja és szűk környezete a kiváltságosok életét éli. Jómódban élnek nem fenyegeti őket a veszély, hogy hibát követnek el.
A fiatal lány születése előtt hatalmas káosz volt, összedőlt a gazdaság vezetők hazugságai és hibái miatt emberek milliói szenvedtek. Az új vezetés alatt felvirágzott a társadalom, így mindenki azon dolgozott, hogy a legapróbb hibát is elkerüljék. Aki viszont valamilyen módon vétkezett azt megtorolták. Az illetőt megbillogozták, a társadalom kitaszította,  gyakran a családjukat is sújtotta egyetlen ember rossz döntése.
Celestine élete egy pillanat alatt összeomlik mikor egy Vétkes idős embernek segítséget nyújt. Úgy tűnik a Vizsgálóbizottság Legfőbb bírája, barátjának apja sem mentheti meg a börtöntől, vagy a billogozástól.
A fiatal lány szeme lassan felnyílik és rádöbben, hogy a tökéletesnek hitt élete valójában csak manipulált, irányított, agymosott lét.

Amin nagyon meglepődtem, hogy Ahern milyen durva is tud lenni, dacára a rózsaszín szájfénynek. Nem kíméli szegény főhőst, nyersre és meglepően izgalmasra sikerült a sorozat első része. Nagyon remélem, hogy sikerül elkerülnie a disztópiás sikersorozatok kliséit, és újat, mást kapunk mint a korábbi társaitól. ( A Beavatott, Éhezők viadala.) erre az olvasottak alapján minden esély megvan.
Persze nem hibátlan a történet, vannak benne kis túlzások, számomra például a Vétkesek hibái, bűnei, de remélem a következő részekben kibomlik annyira a történet, hogy ez is értelmet nyer.
Mindent összevetve felkeltette az érdeklődésem és jó volt olvasni, főleg, hogy hosszabb szünetet tartottam ebből a műfajból.

Értékelés:
4,9  Vétkes cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése