2016. augusztus 7., vasárnap

M. O. Walsh : Fényed ki ne hunyjon

"Egyetlen szőrszálat sem szedtek össze csipesszel az öreg Casemore pázsitjáról. Semmilyen kötelet nem küldtek a laborba. A beton kavicsairól sem sikerült DNS-mintát venni ... egyszerűen nem volt semmilyen kézzelfogható bizonyíték."

 Baton Rouge  közép és felsőosztálybeli lakói maguk sem hitték, hogy a gonosz köztük élhet. Pedig a tizenöt éves Lindyt megerőszakolták.
Négy gyanúsított volt, köztük a történet névtelen narrátora. 
Nemcsak az Amerikai álom cáfolata ez a könyv hanem a gyerekkor végének megörökítése, mikor főszereplőnk rádöbben, hogy bárhogy is gondolkozik, tervez, remél a felnőtté válás elkerülhetetlen.

Először furcsa volt, hogy időről-időre "magára hagyjuk" Lindyt és csak úgy ömlik a szó a mesélőből, de így is nagyon kerek lett a történet. Megtudhatjuk, hogy  milyen volt az elit magániskola ahová járt, mennyi fura alak lakott a közvetlen szomszédságban, hogy milyen könnyen félre tudja fordítani az ember a fejét ha valami szokatlant lát, aztán másnap már együtt grillezik az egész utca...
A szomszédok, osztálytársak és a világban történtek - a Challenger űrrepülő katasztrófája, később a Katrina hurrikán -  sorsa mellett a fiatal fiú saját családjában történt tragédiák is menetrendszerűen megtörténnek, nehogy az ember azt higgye ő szerencsés, mert vele soha nem történik semmi.
Ott van a nyílt tagadás, nemcsak a családjában de az egész kisvárosban, miszerint amiről nem beszélünk az meg sem történt.

 "Ha egy tragédia bekövetkezik, általában eltelik egy kis idő, mire az emberek felfogják. Ezek a kollektív kételkedés pillanatai."


 A tizenéves srác kendőzetlen őszinteséggel él meg örömöt és bánatot. A történet  elejétől a végéig leplezetlen csodálattal van Lindy iránt, még akkor is ha időről-időre szem elől téveszti a lányt, és a bravúrosnak hitt nyomozásával csak bajt csinál.

"De az életed során mindegyik  kicsit is nagyra tartott felnőttre igaz, hogy a hátuk mögött láthatatlan szellemek kísérik őket ... Az elveszett szerelmek , a megbántott barátok, a halottak: mindannyian örökre ott maradnak a nyomunkban."

Észre sem vesszük, de a történet egésze alatt a fiatal fiú a Lindyt ért tragédiát próbálja értelmezhetővé tenni, a megszállott szerelmesnek azonban nemcsak a szerelem volt az  egyetlen oka ilyen kitartóan  keresni a tettest, egy titkot is őriz arról az éjszakáról. 
A történet lezárása nagyon jól el lett találva! 

Fantasztikus érzékenységgel megírt könyv. Ha egyszer elkezdi az ember nehéz letenni.
A szerelmes ábrándok, véget nem érő nyári éjszakák, a gyerekkori gondtalanság mellett mindig ott magasodik egy sötét árny...

Értékelés:
5 elveszett álmodozó cseresznye az 5-ből!!!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése