2016. november 22., kedd

Sylvia True: Szerdai barátság

 
"-Csak annyit mondj, hogy nem fogsz pornót nézni!"

A pozitív cím és a kellemes színvilágú borító ellenére ez egy nagyon nehéz témát feszegető könyv.
Adva van négy (kezdetben öt, de egyikük hamar kikerül a csoportból)  nő, teljesen különböző családi háttérrel, karakterrel. Mindannyian  egy terápiás csoport kezdő tagjai lesznek, ahol hasonló függőségben szenvedő emberek társainak nyújtson hathatós segítséget. Ez a közös bennük. Vagy mégsem?
Nem sokat tudok a szexfüggőségről, így nekem az is új volt, hogy mennyi mindent takarhat ez a címke.
Vannak olyan függők akik a szexchat, az online láthatatlanság izgat, van akit a pornónézés, és van akit az, hogy minél több alkalmi partnert találjon. De mindegyik függőségre ugyanúgy reagál a partner. Az érzés, hogy megalázták, elárulták, becsapták azonos. 
Mind a négy nő évek óta tolerálja partnere függőségét. A történetben szereplő férfiak azzal, hogy beismerték függőségüket, mintha egyúttal felmentést kaptak is volna a felelősség alól. Ők próbálkoznak, eljárnak terápiára. De az örökös rettegés, a titkolózás a család és ismerősök előtt a nőkre marad. A dühükre  és félelmükre a csoport üléseken próbálnak megoldást találni. Vajon ők is függők, hogy férjeik, párjaik mellett maradnak? Egyszerűbb lenne kilépni, mint maradni?
Mennyit, és meddig lehet elviselni egy függő oldalán?


A csoportból egyedül Gail érzi úgy, hogy férjével átlendültek a holtponton és újra tudnak házaspárként működni. Hannah van a legrosszabb helyzetben (szerintem) hiszen két pici gyereke előtt is el kell játszaniuk a szerető apát és anyát. Lizzy és Bridge kilépnének a kapcsolataikból, de ezer szállal kötődnek párjaikhoz az okozott szenvedések ellenére.
A kezdeti stagnálás aztán hirtelen lavinaként indul be, és minden nőnél letarolja az addigi egy helyben toporgást. A feje tetejére áll az életük, és a végszót nekik kell végre kimondani.

"Aztán számolni kezd. Ott van az ő pszichológusa, Adamé, a párterapeutájuk, Adam mentora, az ő csoportterapeutája, az iskolapszichológus, és elég valószínű, hogy hamarosan Aliciának is lesz sajátja. Az annyi, mint nyolc. Egy négytagú család nyolc pszichológussal."

Nagyon gyorsan fogytak a lapok, és még csak elképzelésem sem volt, hogy oldódik meg ennyi sors.
Szerencsére a szerző a realitás talaján maradva találta ki egy - egy szereplő választását, sorsát.

Értékelés:
4 függő cseresznye az 5-ből!!!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése