2016. november 1., kedd

William Bynum: A tudomány rövid története

"A tudomány különleges dolog , a legjobb eszköz arra, hogy tudakozódjunk a világról és mindenről ami magába foglal – önmagunkat is beleértve."

Érdekes és élvezetes arról olvasni , hogy mindent ami ma körülvesz minket, amit magától értetődőnek veszünk – az oltásoktól az elektromos áramig – hogyan fedezték fel, és jöttek rá hasznosításuk módjaira elődeink.
Az a tudás amit ma birtokolunk, sok ezer év és még annál is több ember hosszadalmas és fárasztó munkájának eredménye.
Ezek az emberek forradalmasították azt a területet amin dolgoztak, vagy épp az alapjait rakták le egy új tudományágnak.
Sokszor azonban nem szándékosak voltak ezek a felfedezések, hanem a véletlen következményei.
Az egyetlen, ami közös mind Vesalius-ban, Arisztotelészben, vagy éppen Stephen Hawking-ban, az a kíváncsiság.
Ha nincs kíváncsiság az emberekben önmagunk és a környezetük felépítésének megértésére, akkor valószínűleg mai napig barlangokban laknánk és vadászgatnánk kint az erdőkben.
Bynum erre akarja rávezetni az olvasóit is, a kíváncsiság az egyik legfontosabb dolog, ha valaki tudománnyal akar foglalkozni.
Nem a részeredmények vagy a felfedezés haszna a lényeges, akit csak az ebből eredő haszon érdekel az soha nem lesz képes meglátni azt, hogy valójában hogyan működnek a dolgok, mert nem is érdekli igazán.
A felfedezésekhez vezető utak az igazán érdekesek és valóban lényeges dolgok.
( A közhiedelemmel ellentétben, a tudományban a sikertelen kísérletek vagy a megcáfolt hipotézisek is segítik a fejlődést, azáltal, hogy szűkítik a lehetséges „jó válaszok’’ számát.)

Nyelvezete könnyed, gyorsan olvasható, a szöveg felépítése egyszerű és követhető.
Terjedelme ellenére információban gazdag, kellően nagy képet ad egyes emberekről és korokról ,anélkül hogy elveszne a részletekben.
Megértéséhez nincs szükség az olyan tudományokban való jártassághoz, mint a kémia, a fizika vagy a biológia, mindenki számára érthető és élvezhetően megírt ismeretterjesztő könyv.
Ajánlanám mindenkinek akit csak egy kicsit is érdeklődik a technika és a természettudományok iránt.

Értékelés:
5 tudományos cseresznye az 5-ből!!

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó! Pár száz évvel ezelőtt még féltek minden új dologtól, a mai világban ez szinte hihetetlenül hangzik. Csöppet sem bánom, hogy ebbe a korba születtem.

    VálaszTörlés