2018. július 15., vasárnap

Sofia Lundberg: Az elveszett nevek füzete

"Mi, akiket az élet annyira megviselt, kinevettük azokat, akik hittek a boldog beteljesülésben."

Valljuk be, ha egy idős embert látunk nem az jut eszünkbe róla, hogy biztosan kalandos élete volt. Csak egy idős embert látunk akin meglátszik az idő, de fogalmunk sem lehet arról, hogy mennyi minden történt vele.
Főszereplőnk Doris kilencvenhat éves. Átlagos, idős öreg hölgy aki segítségre szorul. Rosszul lát, lassan mozog.
Egyetlen rokona húga unokája Jenny, és annak családja. Miattuk tart még ki Doris. Az idős hölgy napjai nagy részében a múltban jár. Piros notesze, melyben nevek sorakoznak még édesapja ajándéka volt. Ebben a füzetben rejlik Doris múltja. Minden egyes név egy-egy emlék és jelentős eseményt jelképez Doris életéből.

Doris lassú emlékezése széles hömpölygő folyóvá érik ahogy halad a története. Nélkülözés, szerelem, háború, barátság. Az olvasó hihetetlen kalandokat él át egy - egy név kapcsán.
A Titanic c. filmben hangzik el ez a  mondat : Hisz nők vagyunk, nehéz döntések jutnak nekünk. Ez a mondat nagyon jól jellemzi Doris történetét, csupa nehéz döntés jut neki.

Kedvenc lett. Mert őszinte, nehéz kérdéseket boncolgat, emberi, hétköznapi, mégis csodálatos.
Bár sok könyvet olvasok, ritka, hogy ennyire elragadjanak az érzelmek olvasás közben. Sokszor fojtogatott a sírás.Értékelés:
5 Doris - nak szánt cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése