2019. december 20., péntek

David Yoon: Frank Li és a szerelem


 "A szeretlek a tanácstalanok segélykiáltása."


Igazi impulzus vásárlás volt a könyv beszerzése, bár régi fogadalmam, hogy sorozatba nem kezdek! Mégis a fülszöveg alapján egyedinek és üdítőnek tűnt, még akkor is ha YA kategória.
Nincs benne sérült lány, sem zseni fiú.

Frank amerikai, de igazából koreai, néha még ő sem tudja, hogy aznap éppen mi, vagy ki legyen. Szülei persze azt várják, hogy bár teljesen azonosuljon amerikai mivoltával, hiszen itt élnek, itt született és a többi, azért őrizze a Frank által csak homályosan ismert koreai hagyományokat. Természetesen az általa ismert és szeretett koreai közösségből válasszon lányt, és legyen büszke arra, hogy koreai, még akkor is ha Amerikában született.

Egyszóval Frank élete csupa ellentmondás. Egy nap úgy dönt, hogy a harc helyett kicselezi a szüleit. Megadva nekik a tudatot, hogy remek koreai fiú megbeszéli egyik családi barátjukkal Joy-al, hogy ál együtt járnak, mert akárcsak Joy, Frank is egy nem koreaiba szerelmes.

Látszólag ez egy laza és humoros történet, de rengeteg benne a bujtatott utalás. Sok mindent érint a téma; nemi identitástól kezdve a szüleinkhez való viszonyig, az elvárásokon át, addig, hogy megtaláljuk a saját utunk, még ha ez azzal is jár, hogy hátat fordítunk a családunknak.

Fogalmam sincs milyen lehet kíülállóként egy olyan országban élni amit én a magaménak érzek, szülőföldemnek tekintek, de mások az idegent látják bennem. Ebben az esetben a szülőket sem értettem. Hiszen Frank attól nem felejti el, hogy koreai, ha nem úgy él. Ha nem  követi naponta a szokásokat, ha nem az ottani értékrend szerint él.

Tetszett, hogy a szerző nem a második részre tartogatta az értékelhető részeket, már most az első rész is teljes és nagyon is sokat adott.
Frank nagyon szimpatikus karakter, kellően tépelődő, remek barát, és vicces is. Kicsit szerintem szolidabb is mint a mai tizenévesek!!
Volt egy  két momentum ami nem tetszett, például érezhetően a mai kor nyomására gyúrt bele olyan szálat, amit simán ki lehetett volna hagyni.

Értékelés:
4 éretlen koreai cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése