2012. január 27., péntek

Walter Lord:A Titanic pusztulása


"Egyetlen csónak maradt ,47 férőhellyel 1600 ember számára!"

2012. április 15-én lesz a Titanic 100. évfordulója,hihetetlen ez a 100 év,felfoghatatlan távolság.
A 2002-ben elhunyt történész könyve a harmadik kiadását érte meg.A szerző több mint 60 túlélő segítségével számol be a csodahajó tragédiájáról és a sok véletlenről,amely következménye,hogy egy gyönyörű,gigantikus elsüllyeszthetetlen hajónak kikiáltott csoda a mélybe merült magával rántva több mint 1500 embert.

A könyv nemcsak a tényeket közli,de a mai szemmel is felháborító dolgokról számol be többek között a gazdag utasok ostoba viselkedéséről akik csak a kutyájuk miatt aggódtak,vagy éppen a mentőcsónakban azon veszekedtek,hogy egyes férfiak káromkodnak a hölgyek előtt-jesszusom!!!

A prominens személyek között volt gyógyszerész,ügyvéd,katona,áruházlánc tulajdonos és mikor már biztos volt,hogy a jéghegy végzetes sebet ejtett a hajón bosszankodni kezdtek a várható késés miatt!!!

A tragédiát hanyagságok sora idézte elő-a jéghegy jelentések semmibe vétele,a tétlenkedés az ütközés után,majd a kapkodás aminek következménye ,hogy egyetlenegy mentőcsónak sem volt tele!!!
Hiába ennyi év már akkor is ugyan úgy működött a bulvársajtó mint manapság,egyik marhaság után írták a másikat a tragédia után.

Elképzelhetetlen pompa és felszereltség jellemezte a hajót,gondoljunk bele 100 évvel ezelőtt már volt ha hajón ,könyvtár!! posta,pálmakert,istálló (friss tej miatt)tenisz szoba és rengeteg étterem,szalon,minden új volt a fényes porcelánok és a sok száz bútor is.
Rengeteg újdonságot is megemlít a könyv,de persze nem szeretnék mindent elárulni,ami meglepő,hogy a Titanic volt az első hajó ami leadta a nemzetközi S.O.S jelzést,előtte a CQD kód volt érvényben ,ez volt az általános segélykérő ,mikor Smith parancsnok kiadta a rádiósnak ,hogy váltson S.O.S jelzésre el sem akarta hinni...


Mindent összevetve egy remek tényfeltáró,őszinte könyv amely nemcsak ennek a csodálatos építménynek állít emléket hanem minden olyan embernek aki akár névvel, akár névtelenül áldozata lett a jégheggyel való találkozásnak.
(A szobalányok,inasok,harmadosztályú utasok nem szerepeltek az utaslistán!! Nem számítottak sem akkor,sem a mentés közben)

A Titanic című film hitelessége most derült ki számomra.A könyvet olvasva sok filmkocka elevenedett meg előttem. Rose és Jack szerelme ugyan nem szerepel a könyvben de a sok rejtélyhez ezt is hozzáadhatjuk.










Értékelés:
5 fagyos cseresznye az 5.ből!

4 megjegyzés:

  1. Voltunk hétvégén a Közlekedési Múzeumban, és ennek hatására Vince egész hétvégén a Titanicról kérdezgetett minket, de már szinte a csavartípusokig kellett volna tudnunk az infókat... :DDD Nem mindenre tudtunk válaszolni...! :DDD Így lehet, hogy ezt kölcsön fogom kérni!

    VálaszTörlés
  2. :-)) Azt hiszem elég sok információ van benne a hajóról! Úgyhogy majd adom és Vince tájékozódhat:-)))

    VálaszTörlés
  3. Jókisfiúságról is keressél valamit! :DDD

    VálaszTörlés
  4. :D:D Hű ez már nehezebb feladat lesz:D

    VálaszTörlés