2013. május 23., csütörtök

Jodi Picoult : Egyszerű igazság



Már nagyon vártam egy újabb könyvét a szerzőnek, mindig, minden könyve a végleteket taglalja.
Ez a könyve az amisok világába enged bepillantást nyerni, egy "megrekedt" közösség, akik nem kérnek a kor vívmányaiból, akik sajátos elveket vallanak.

Nem szeretem a fanatizmust, és az elvakultságot, mindegy, hogy politikáról, vallásról vagy bármi más nézetről legyen is szó. Ami nekem jó, vagy megfelel, nem kell, hogy a családomnak a környezetemnek is szentírás legyen.

Egy amis közösségben, egy hajadon lány egyik éjjel a család istállójában gyermeket szül, egy eltitkolt terhességből, majd visszaoson a szobájába, másnap reggel egy, a családhoz járó amis munkás fedezi fel, egy félreeső karámban a halott kisfiút..

Miután a rendőrség szerint egyértelműen gyilkosságra utalnak a bizonyítékok, Leda, a hajadon lány nagynénje szintén egy rokont kér meg, hogy védje meg közösségük fiatalját Katiet a bíróság előtt.
Az amisok nem ismerik el az Amerikai törvényeket,illetve próbálnak teljesen hatályon kívül maradni.(Az amisok törekvése, hogy a külvilágtól elkülönülve, saját maguk oldják meg gondjaikat – ahhoz vezetett, hogy a hivatalos közegek a lehető legkevesebb kapcsolatot tartanak fenn vezetőikkel is.-forrás:Wikipédia)

Ellie harminckilenc éves ügyvéd, épp túl egy szakításon, pihenni készül Ledához akinél sok-sok nyarat töltött. 
Első nekifutásra elutasítja a kérést, majd mégis vállalja az ügyet, a bíróság azzal a feltétellel engedi Katie-t szabadlábon védekezni, ha Ellie beköltözik az amis házba Katie családjához, és garantálja, hogy Katie nem szökik meg az igazságszolgáltatás elől.

Mint minden Picoult könyvben, az alap felállás mellett sokat bonyolít a történeten az egyes szereplők múltja, az ügyhöz fűződő viszonya. Ebben az esetben Ellie nem tudja sajnálni Katie-t, hiszen a harminckilenc évével egyre kevesebb esélyt lát a szülésre, így nem tud azonosulni Katie tettével, ráadásul a lány többször is ellentmondásba keveredik. Először még magát a szülés tényét is tagadja, majd fokozatosan egyre több dolog derül ki a szülés éjszakájáról. A könyv végéig nem derül ki pontosan mi történt a gyermekkel, Katie állítja, hogy a szülés után elaludt, vagy elájult és mire magához tért már nem volt ott a gyerek, mindezt a lány az Úr közbeavatkozásának véli, hiszen imádkozott, hogy segítsen megoldani a helyzetet.

Miközben zajlik a tárgyalásra való felkészülés, az is kiderül, hogy az ártatlan amis lányt, azért nem a szentlélek szállta meg...megismerjük Katie családját, az elvakultan amis hívő apát, aki egy fiát már kitagadta-ahogy az egész amis közösség is, Jacob a világi életet választotta az amis közösség helyett.
Sarah az anya aki nemcsak a fiát, de egy kislányt is elveszített, Hannah vízbe fulladt, Katie-nek kellett volna vigyázni a húgára.

Ellie az első időkben ellenállásba ütközik a családban, az amis vezetőhöz kell fordulnia minden olyan dologgal ami a munkájához szükséges, a Fisher házban ugyanis nincs áram, sem telefon, sem gáz, sőt még autót sem vezethetnek. Persze Ellie egy idő után meglátja ennek az életnek is a szépségét, bevallom én ennyire nem tudtam lelkesedni.
Valójában azt hiszem ez az amis lét, elég korlátolt, és indokolatlanul szigorú...ha bűnt követsz el, kitagadnak, ha meggyónsz megbocsájtanak,de egy időre kiközösítenek maguk közül. A fiatalok kipróbálhatják a szabad életet, értsd- vezethetnek kocsit, farmerbe bújhatnak az egyszerű öltözék helyett, szabadon ismerkedhetnek más fiatalokkal, de ha a szabad életet választod akkor nemcsak az amis életedtől kell búcsút venned de a családtól is, vagyis kikerülsz egy számodra ismeretlen, idegen világba, amiről jóformán semmit sem tudsz.
Az amis feleség feltétel nélkül engedelmeskedik a férjének.A férj szava szent.A gyerekek csak nyolc osztályt végezhetnek, azután a családi gazdaságban dolgoznak, mindent maguk termelnek meg, állatot tartanak, növényt termesztenek.És természetesen idővel amis párod lesz, akivel igencsak szűzies szinten történik az együtt járás.

(Az amisok központi tana a Biblia szó szerinti betartása és a felnőttkeresztség. Legfeltűnőbb vonásuk a modern társadalomtól való elkülönülés. Nagyon egyszerű életet élnek, mert hitük szerint a modern életvitel és technika káros az emberre, túl büszkévé teszi őt. Úgy gondolják, hogy a technika fejlődése túlnőtt az emberen, ők inkább az egyszerű és tiszta életvitelt folytatják.-forrás:Wikipédia)


Az egyformaság, az egymásra utaltság ebben a közösségben legalább akkora hátrány, mint előny. Nem tudok igazságot tenni, hiszen megannyi hasonló eset történik a modern világban is, nemcsak egy amis lánnyal fordulhat ez elő, mégis úgy érzem ha  Katie-nek  lett volna szabad választása, ha érezte volna, hogy elmondhatja a családjának a terhességét, akkor másképpen történt volna minden.
Az amis közösségben a közösség érdeke a legfontosabb, hogy megfeleljünk, hogy ne legyen okuk kitaszítani maguk közül,hogy egyformák legyünk, nekem ez nem menne,hol a saját boldogságom? A saját akaratom?

A könyv nagyon összetett, az egyéni sorsokon kívül, egy zárt és elszigetelt létformát is megismerhetünk.

Picoult ügyesen, most is pártatlan maradt, ránk hagyva a döntést, hogy ki mellett állunk.















 Egy átlagos amis család



                                           Így közlekednek az amisok.




     


Egy fiatal amis lány mindennapos öltözéke




amis gyerekek 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése