2013. szeptember 10., kedd

Emylia Hall : Nyarak könyve


Olyan gyönyörű ez a könyv, sokáig csak simogattam, a kemény fedél egy gyönyörű kacskaringós, virágos borítóval hívogat, belül fényképalbumra emlékeztető lapok.
A történet egy angol kislány Magyarországon töltött nyarait örökíti meg. Tökéletes magyar tájak, Balaton, ételek, szokások, olyan nyári szünetekből elcsípett hetek, amik mindent jelentenek egy kilencéves kislánynak, aki minden évben visszatér.
A családi szépséghiba abban rejlik, hogy a kislány Erzsi, a nyári szünet elteltével hazamegy Devonba, anyja Marika pedig úgy dönt marad Magyarországon, a férje, és a gyereke nélkül...
Aztán itthon az anyuka minden nyáron elhúzza Erzsi előtt a mézesmadzagot, hogy később kamaszfejjel belefulladjon a sok jóba mint tejbe a légy…

"Van a gyanútlanságnak valami szomorú poétikája. Minden ránk szakadó katasztrófa előtt ott van a megelőző idő, amikor még tökéletesen tudatlanok voltunk.
......
"Ezeket a napokat kéne megbecsülni."

A történet végén összedől a kártyavár, pont a legutolsó lap felrakásánál. Ennek ellenére sem tudtam Marikának megbocsájtani!!! Sőt, pont azért ami volt, azért kellett volna nem hitegetni, szeretgetni, csábítgatni azt a kislányt, aki kamasz fejjel persze mindent végletesen élt meg…
Furcsa volt egy olyan könyvet olvasni ami ennyire magával rántott, a hangulata, a történések miközben az összes szereplőt utáltam, pofákat vágva rájuk olvasás közben.
Az anya a szétszórtságával, önzésével már az első oldalakon kivívta az ellenszenvemet, az apa, az örökké hallgatag bólogató kiskutya, akinek akár fát is vághatnak a hátán, soha nem állt ki magáért, vagy a lányáért...persze a kötet végén, meglesz mindennek a magyarázata, de nekem ez vajmi kevés volt ahhoz, hogy mindent megbocsássak. Kicsit más színben tűntek fel a szereplők, és a tetteik, de semmi több.
Gratulálok az első könyves szerzőnek, valami csodálatosan szépen ír Magyarországról, helyekről, ételekről, a nyarak hangulatát pedig olyan tökéletesen adja vissza, hogy nem mondanám meg, hogy csak az egyik szülő részéről "érdekelt" magyarság ügyben :-)


Értékelés:
5 nyári cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése