2013. szeptember 2., hétfő

Nagymamáink receptjei és saját receptjeink gyűjteménye



Fantasztikus két kis könyvecskére bukkantam az Alexandra kiadó jóvoltából. Ez a két tündéri kötet teljesen elvarázsolt.
Biztosan mindenkinek van olyan receptje amit a család nőtagjai több generáció óta őrizget, nos itt az alakalom, hogy a Legféltettebb receptjeim könyvecskébe ezeket fel is jegyezzük!! Külön oldalakat találhatunk ahová gyöngybetűkkel bevéshetjük a saját recepteket. Ezeket a gyönyörűen illusztrált oldalakat megtöltve, közben olyan receptekre bukkanhatunk mint az egytálételek, szószok vagy tészták.De helyet kapnak az édességek és a mártások is. Így minden egy helyre kerül, a főzés alapfogásoktól kezdve, a család kedvencein át.
A kis kötet gyönyörűen illusztrált, kellően vidám és színes, nemcsak hasznos de dísze lehet a könyvespolcnak vagy éppen a konyhai szakácskönyv gyűjteményünknek is.




A másik kötet, az  édesszájúak mennyországa, Nagymamáink édes kincsei első ránézésre kis aranyos füzetnek tűnik, de ezen kívül rettentő hasznos, számos gyakorlati tanácsot, tippet ad a kezdő  és gyakorló nőknek, lányoknak akik szeretnek sütni.
Tetszik, hogy helyet kaptak a sütés alapjai is, kezdve onnan, hogy milyen minimális eszköztárra van szükségünk ahhoz, hogy többféle süteményt is el tudjunk készíteni, de tippet kapunk a sütőkről, sütési hőfokokról is. Tételesen átveszi a hozzávalókat, az általános tudnivalók mellett olyan részleteket is elárul,  hogy milyen a jó margarin vagy éppen a jó tojás titka.
 A tésztanyújtás a kelesztés, keverés megfelelő technikájának az elsajátítása lehetővé teszi, hogy a kezeink alól valóban cukrász remekek kerüljenek ki.
Bevallom szó szerint elmerültem a sütemények élvezetében, hiszen olyan receptekkel találkoztam amiről még csak nem is hallottam!! De a kezdők se ijedjenek meg, hiszen az alap sütemények is szereplenek a repertoárban, így például a piskóta!

Amik engem lázba hoztak, többek között, a teljesség igénye nélkül: Rózsatorta, Mimózatorta, Assisi rétespatkó, Tatin-torta, Afrika torta.
De ezeken a csodákon kívül számos ünnepi sütemény és krém receptjét is tartalmazza a kötet, természetesen ebben is van oldal a saját ötleteink lejegyzéséhez.

Ami még inkább emeli a kötet fényét, az az, hogy a készítők gondoltak azokra is akik valamilyen ételallergiában szenvednek, esetleg cukorbetegek vagy diétáznak így a hozzávalóknál már szerepel az is, hogy a hagyományos liszt helyet mivel lehet helyettesíteni-mennyiség megjelölésével együtt, kitérnek a cukorra, mézre, édesítőszerekre is.

Mindent összevetve szerintem mindkét kötet elengedhetetlen a konyhánkból!!

Értékelés:
5 cseresznyés sütemény az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése