2014. május 6., kedd

Jacquelyn Mitchard: Az Óceán mélye

 
Ismét egy régebbi (1999) Magyar Könyvklub kiadós könyv. Ebben sem kellett csalódnom.

Jodi Picoult jutott eszembe a szerzőről. Imádom Picoult stílusát , mégis ezúttal Mitchard jobban megfogott olvasás közben. Nem olyan széles gesztusokkal ír, sokkal inkább az érzelmeinkre hat.

Ilyen is ritkán történik, de minden szereplőt megkedveltem. 


1985. június 3-án a hároméves Ben eltűnik egy szálloda halljából, két testvére és anyja, Beth Cappadora mellől. Az a pár jel ami Ben után marad, arra utal, hogy elrabolták. Vincent hét, Ben épphogy három éves, Kerry még csecsemő.

Beth összeomlik, egy ideig az ominózus szállodában maradnak, de aztán értelmét vesztve az ottani várakozás haza mennek. 
A férj összetartó Olasz családja egy emberként áll Pat és Beth mellett. Még Beth altatóktól eltompulva napokig alszik, addig a nagyszülők, nagybácsik, keresztanyák nevelik Vincentet és Kerryt. Pat pedig tovább dolgozik a családi étteremben.

A végeláthatatlan reménykedés, harc, lemondás, beletörődés története ez a könyv.
Túl lehet-e lépni bármikor egy ilyen traumán? Mikortól lehet azt mondani, hogy el kell engedni a reményt? Egy, esetleg öt év múlva?
Hogyan hullik szét egy család, majd találnak egymásban újra vigaszt, hogyan lesz egy nyomozóból családtag, hogyan maradjunk józanok, és ne őrüljünk bele a tudatba, hogy még két gyerekünk velünk élhet,a harmadikról semmit sem tudunk.
Mit tehet ilyen helyzetben az ember? Hogyan lépjen túl? Hogyan hitesse el egy szülő a  gyerekeivel, hogy őket ugyanúgy szereti mint az eltűnt testvérüket.


Egy idő után Vincent is bekapcsolódik a történetbe, az Ő szemén keresztül is megismerkedhetünk a család helyzetével, és azzal miként gondol Vincent a saját szerepére testvére eltűnésében.

A szerző remekül mozgatta a szálakat, annak ellenére nem tudtam letenni a könyvet, hogy a szerző másik könyvében az Arc nélküli lány-ban tulajdonképpen el lett mesélve Ben története. Mégis, hogy tudtam a végszót, még így is szív dobogva olvastam a Cappadora család kálváriáját.


Értékelés:
5 elveszett cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése