2015. november 4., szerda

Clara Sánchez: Lépj be az életembe

 
"Laura. Pontosan nem tudtam, ki az, de hogy valóságos személy, és valaha velünk élt, az biztos."

A történet 1987 és 1994 közötti időszakot öleli fel. A helyszín Spanyolország és megtörtént eseményeken alapszik.
Jócskán megdöbbentett ez a történet, mert a fülszöveg alapján teljesen mást vártam.
Még az utószó is tartogatott meglepetéseket, bevallom ezidáig a történelem eme szeletéről én még nem hallottam.

Veronica öccsével boldog tudatlanságban él. A lány tízévesen döbben rá, hogy édesanyja labilis lelki világa egy fényképhez köthető, melyet egy drága pénztárca rejtett otthonuk szekrényének tetején.
A fényképen látható lány egyidős  Veronicával és a fotó hátuljára anyja a Laura nevet írta.
Anyja időről-időre elveszti a talajt a lába alól, ilyenkor képtelen akár a lakásból is kimozdulni. Sokat sír, és fojtott hangú viták zavarják meg a családi békét.
Veronica úgy dönt ha elég idő lesz kideríti mi történhetett Laurával, akiről neki soha, senki sem beszélt.

A történetben ezzel egyidejűleg belép Laura is, aki nagymamájával és anyjával egy sikeres üzletet vezet.
A lánynak felrémlik, hogy néha kisgyerekként testvérével együtt is részt vett a Laura után kutatásban, ám még túl kicsi volt ahhoz, hogy rájöjjön miért töltötték az egész napot az utcán, vagy éppen idegen iskolák udvarán.
Betty az anya súlyos beteg lesz, kórházba kerül. Veronica az orvosi egyetem helyett kénytelen dolgozni, és ellátni öccsét és apját. És ekkor érzi úgy, hogy anyja gyógyulása az elveszett Laura megtalálásában rejlik.
Veronica végigjárja ugyanazt az utat, amelyen egykor anyja aki  csekélyke információk alapján eljutott a közelükben élő lányhoz. Ám valamiért a cél előtt megtorpant.


A regény a Spanyolországi gyermekrablásokat hívatott bemutatni. Az aktuális politikai hatalom, az egyház és az egészségügy közös ügynek érezte, hogy a megszületett csecsemők megfelelő családban nevelkedjenek fel. Akik például politikai okokból nem kívánatos személyek voltak, vagy éppen a háború utáni megtorlások áldozatainak gyerekei. A Franco-diktatúra korlátlan hatalommal ruházta fel az egyházat. Apácák, papok szervezték meg és bonyolították le a gyermeklopásokat. 2008 és 2009 között sok pap és orvos a halálos ágyán vallotta be mit tettek.
Előfordult, hogy egyetlen nap alatt harminchét csecsemőt nyilvánítottak halottnak.
Az ügyek felgöngyölítése még napjainkban is tart. Azoknak a családoknak akiknek gyermekük halva született (vagy ezt állították) mind úgy érezhették halottnak hitt gyermekük él.

Összetett és nagyon izgalmas, felkavaró regény. Bár a történet elején úgy érezhetjük mindent tudunk, hiszen Laura is aktív szereplő, mégis egyre csak várat magára a végkifejlet.
Sok mindenre gondoltam a könyv végszavaként, de a teljes igazságra nem jöttem rá.

Akárcsak a szerző Láthatatlanok regénye, ez is kedvenc lett.

Értékelés:
5 elrabolt cseresznye az 5-ből!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése