2015. november 14., szombat

Brynjulf Jung Tjonn: A világ legszebb mosolya


Szép könyvcím, gyönyörű borító, kézbe simuló kötet. Az első szerelem és az első veszteség.

"Mindent, amit tudnom kell Simontól tanultam. És neki most épp elég küzdelem volt az, hogy életben maradjon."

Henrik és Simon szoros kapcsolata nehezen bírja a próbatételt. Hiszen Simon sosem volt beteg. Az Üzleti Főiskolára járt, sátorozni vitte Henriket, aki  vele itta meg az első sört, és neki mesélte el élete fontos eseményeit. Most pedig Simon csak fekszik, még a lélegezni is megerőltető. Mi lesz Henrikkel, ha Simon nem gyógyul meg?

A rövid és lényegre törő kisregényben az évszakok váltakozása mellett hol a jelenben követhetjük nyomon Henrik szünidejét, hol a múltban járunk ahol Simon nagybátyja még egészséges volt, aztán az a bizonyos karácsony következik, mikor nyilvánvalóvá válik milyen súlyos a helyzet.
És miközben a fiatal fiú az élet nagy kérdésein töpreng felbukkan a szerelem, egy mosolygós lány, Kjersti személyében.
Az ifjúsági regény minden máz és felesleges giccs nélkül, élesen és tárgyilagosan tárja elénk egy tizenéves fiú vívódásait, akinek életében két meghatározó eseménye egyszerre zajlik.

Nem tudtam eldönteni, hogy a könyv rövidsége előny vagy éppen hátrány volt a történet szempontjából. Jó lett volna jobban megismerni Simon anyját, és a fiú nem létező apját is.


 A szerzőről: Brynjulf Jung Tjonn 1980-ban született Szöulban, Dél-Koreában. A világ legszebb mosolya című regénye 2013-ban gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriában elnyerte a rangos Brage-díjat.


Értékelés:
4 vesztésre álló cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése