2016. március 5., szombat

No.1

 Louise O'Neill: Örökké a Tiéd

 Nagyon vonzott ez a  könyv valahogy megéreztem benne a pluszt.
A történet  egy nem túl szép jövőképet fest a nők sorsáról.  Bár voltak momentumok amiket más szerző már felhasznált-párválasztó ceremónia, programozott gyermekáldás stb-nekem mégis nagyon tetszett a történet, már csak azért is mert mentes minden rózsaszín árnyalattól, sőt ahogy haladt a történet egyre sötétebb lett.

Az új világban a nők különös módon jönnek világra. Megtervezik őket, mesterséges módon tenyésztik őket arra, hogy egyszer majd házastársak, ágyasok vagy szűznővérek legyenek. A tervezés során figyelnek arra, hogy a lányok változatos bőr-szem és hajszínűek legyenek, legyen köztük alacsony és magas is, vagyis, hogy az Örökösöknek legyen miből válogatniuk.
Az évák név nélkül, sorszámmal ellátva kerülnek be egy mesterséges helyre négyéves korukban. A szintetikus gyep, műanyag fák, üvegre festett égbolt alatt háromszor annyi évát nevelgetnek minden évben mint ahány Örökös van. Így bőven jut minden szerepre lány. És persze a legjobbak, legszebbek, legtökéletesebbek lesznek házastársak, akik majd -remélhetőleg-több tucat fiút szülnek a kinti világban.
A benti élet kegyetlen és rideg. A lányok csak egymásra számíthatnak, de hamar ráébrednek, hogy egymás ellenségei. Minden héten rangsorolják őket, az első No.10 számít igazán sikeresnek.
Az elsőbbségért a lányok mindent megtesznek. Kalóriablokkolót szednek, hogy ne hízzanak, hánytatást elősegítő szirupot vedelnek, ha túl sokat ettek, Ringatót vesznek be, hogy reggel kisimultan ébredjenek. Ezeket támogatják és egyben felügyelik a szűznővérek, akik a korábbi csoportokból kerültek ki, és nem voltak elég jók házastársnak, sem nem elég buják ágyasnak.
A napok hetek és évek arról szólnak, hogy teljesen legyalulják a lányokról a felesleges dolgokat,legyen az pluszkiló vagy női hisztéria esetleg harag. Az igazi házastárs engedelmes és teljesen aláveti magát férjének. A mantra: mindig lehetsz tökéletesebb.

"Végigpörgethetnék egy testrészkatalógust, és összeválogathatnám az új, tökéletesebb önmagamat."

freida és isabel egyszerre kerülnek a mesterséges kupola alá. Az utolsó évig teljes a harmónia és az összhang a két lány között. Ám tíz hónappal a Ceremónia előtt isabel teljesen elzárkózik barátnőjétől, szó szerint ellöki magától.
isabel a No1 akinek biztos helye van a legbefolyásosabb Örökös mellett.
freida mindent megtesz annak érdekében, hogy kiderítse mit követett el isabel ellen, de közben nem szabad megfeledkeznie arról sem, hogy a jövője a tét.
Egyre furcsább dolgok történnek. isabel időről-időre eltűnik, amire senki sem ad magyarázatot. A szűznővérek egy emberként titkolóznak isabel különös státusza miatt. freida pedig végső elkeseredésben a legbefolyásosabb lány felé fordul, barátnőt remélve benne.

Elkezdődnek a találkozások az Örökösökkel. A fiúk folyamatosan kapják a lányokról a fotókat amiket a lányok töltenek fel a myFace oldalukra. ( Ez a szolgáltatás a lányoknál csak a kupolán belüli életre korlátozódik, így nincs más szórakozásuk mint egymás fotóit nézni és természetesen kritizálni.)

A lányok között elindul a harc az Örökösökért, frieda pedig hibát hibára halmoz...

Nem tudom eldönteni lesz-e folytatása a történetnek. Már csak azért is reménykedem benne, mert egyrészt nagyon negatív a végszó, másrészt van pár dolog amire nem derült fény. Például, ki adja a lányok neveit hiszen van nekik, még akkor is, ha kisbetűvel jelenik meg ezzel is érzékeltetve a jelentéktelenségüket. Mi van a kinti világban, hogyan működik? Miért nem beszéltek soha róla a fiúk-lányok egymás között, akkor sem mikor lehetőségük lett volna rá.

Értékelés:
5 mesterséges cseresznye az 5-ből!!!

2 megjegyzés:

  1. Ez nekem kell!! A kívánságlistámra raktam, köszi az írást róla. ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem fogod megbánni, majd figyelem mit írsz róla:-)

      Törlés