2016. augusztus 17., szerda

Cynthia Hand: Amikor búcsúzunk

Ahogy elkezdtem olvasni a könyvet azonnal éreztem, hogy ilyen átéléssel, gondolatokat, érzelmeket közvetíteni, átadni nem lehet anélkül, hogy az ember ne legyen érintett a témában.
A könyv végére lapozva aztán a szerző meg is osztja velünk élete egyik legnehezebb aspektusát. Öccse tizenhét évesen öngyilkos lett.

Az öngyilkosság nem csak egyszerűen kényes vagy nehéz téma. Megérteni, felfogni, elfogadni egyenesen lehetetlen.
Aki itt maradt az azon gyötri magát, hogy talán nem adott elég szeretetet, minden túl kevésnek bizonyult  ahhoz, hogy szerette maradjon. És ott a düh is, hogy vajon aki megtette nem szerette őt eléggé ahhoz, hogy az élet mellett döntsön...patthelyzet. Mit lehetett volna másképp csinálni? Tenni?  Mondani? Jövőképet adni, biztonságot, és még sorolhatnám.

Nemcsak a főszereplő Lex, de családja, jövőjük is darabokra hullik mikor öccse agyonlövi magát a garázsukban. Nem hirtelen elhatározás, pillanatnyi vágy hajtotta. Tyler mindent alaposan megtervezett, előkészített.

"Ez a legförtelmesebb irónia: Ty annyira gyűlölte az életét, hogy úgy döntött véget vet neki, majd rögtön visszajön a házunkba, vissza a szobájába, és ott ragad, mégpedig olyan elkeseredetten, mint még soha, hogy változtasson az életén."

 Lex orvosa szeretné ha a lány naplót írna, öccsével közös emlékeket elevenítene fel-főleg azért mert látja, hogy a lány képtelen beszélni az érzéseiről, félelmeiről-és azért is, hogy Lex tisztán lássa ne csak öccsét, hanem saját szerepét is a családjuk és Tyler életében.
Miközben Lex felidézi öccse alakját, életét, röpke boldog óráit a jelenben egy levelet talál, ami Ty volt barátnőjének szól. Lex azt hiszi talán ott van előtte a magyarázat mindenre. Persze kiderül, hogy nem minden fekete vagy fehér és egy ember lelkébe, fejébe sosem láthatunk bele igazán, még akkor sem ha az illető a testvérünk.

A szerző minden ismert klisét elkerült, a szokásos hatásvadász fordulatokkal sem élt. Nagyon elevenbe vágó, fájó és jól megírt történet.
Néha magamat sem értem mi vonz egy-egy YA (ifjúsági) könyvhöz, de ahogy a fenti példa is mutatja nem mindig felesleges időpocsékolás időt áldozni ezekre a kötetekre.

 Pici hiányérzetem azért maradt. A történet szerint Ty egyik barátja is öngyilkosságot követ el, de ez olyan gyorsan le lett zárva, el sem mondva mi történt, miért tehette. Egy pár mondatos adat a magas öngyilkossági számokról, és kész. Ezt a szálat jobban kibonthatta volna a szerző.

Értékelés:
5 életben maradt cseresznye az 5-ből!!!

3 megjegyzés:

  1. Nekem ez már a könyvtáros várólistámon van. De mikor jutok hozzá???

    VálaszTörlés
  2. Kicsit lassan őrölnek felétek a könyvtár malmai...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos az új könyveket hónapokra előre lekötik, esély sincs rá, gondolom a jó barátok, ismerősök az elsők. Vagy 90 könyv lehet a listámon ami érdekelne, sokszor előjegyeztetem én is, hogy sorra jussak :-)

      Törlés