2017. március 9., csütörtök

Kristin Hannah: Fülemüle

"Mostantól ő Juliette Gervaise, kódnevén Fülemüle."

1995-ben egy idős nő meghívót kap, hogy vegyen részt a második világháború ötvenedik évfordulójára rendezett találkozón. Többek között a háború alatt a Fülemüle kódnéven tevékenykedő nőnek is szeretnének köszönetet mondani, aki több mint száz embert segített át Spanyolországba, úgy, hogy a Pireneusokon átkísérte őket.

A második világháború kitörésekor Vianne vidéken él Franciaországban, húga Isabelle Párizsból indul nővéréhez, apjuk szerint vidéken mindketten nagyobb biztonságban vannak.

Az örökké lázadó Isabelle és a megfontolt Vianne mintha nem is lennének édestestvérek. Vianne korán férjhez megy, megteremtve elveszett anyja után saját családját. Isabelle végtelenül dühös amiért nővére képtelen volt anyaként gondoskodni róla.
Vianne férje megkapja a behívót, így a testvérpár, valamint Vianne lánya hármasban maradnak.

Mikor az emberek kénytelenek szembesülni a ténnyel, hogy Hitler elfoglalta Franciaországot mindenki a túlélésre próbál berendezkedni. De bármennyire is előrelátóak, a rájuk váró borzalmakra képtelenek felkészülni.
Isabelle  példaképe Edith Cavell, így nem érthet egyet nővérével abban, hogy húzzák meg magukat, őrizzék a házat és a józan eszüket addig, míg a háború véget nem ér.
Isabelle csatlakozik a Szabad Francia Erők mozgalomhoz, egyre nagyobb veszélyeket vállalva.
Vianne bármennyire is próbál semleges maradni a vérontások kellős közepén zsidó származású barátnője, és egy, a házába beköltöző Wehrmacht egyik századosa rákényszeríti, hogy szembenézzen a háborúval és annak minden velejárójával.

Míg a férfiaknak kötelességük volt harcolni, a nőknek pedig, - ha elég bátrak voltak hozzá -lehetőségük.
A szerző briliáns  módon mutatja be a második világháború Fülemüléinek bátorságát, sorsát. Két nő a több millióból akik önmagukon kívül a hazájukért is harcoltak.
Mondhatnánk, hogy a háborúról  már mindent megírtak amit csak lehet, még sincs olyan, hogy már mindent olvastunk, hiszen mennyi olyan történet lehet még, amit nem írtak  meg.

Értékelés:
4 túlélő cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése