2014. október 6., hétfő

Cat Winters: Fekete madarak árnyékában


Nem gondoltam volna, hogy ennyire megfog ez a történet. A fülszöveg pont annyira volt sejtelmes, hogy nagyon el akarjam olvasni.

A könyv ötletét egy tévéműsor adta, amiben egy 1917-es történet szerint két lány tündéreket fotózott le. Több kutató, köztük Sir Conan Doyle ( Sherlock Holmes megteremtője) valódinak ítélte a fényképet!!!!

A szerző jó témát és korszakot választott, beletenyerelt egy borzalmas háborúba és egy kíméletlen járványba. És annak utózöngéjébe, miszerint ennyi emberi lélek nem tűnhet el nyomtalanul...
És a pokol közepén  kivirágzik egy szerelem.


Mary miután apját letartóztatják nagynénjéhez menekül San Diegóba.
Kalifornia gyönyörű és meleg, ám a spanyolnátha járvány már ott is tombol.
Mary nagynénje, Eva az egyetlen még élő rokon apján kívül.

Mary nemcsak Eva miatt örül az utazásnak, hanem azért is mert újra ellátogathat szerelmének családjához. Stephen önként bevonult. Nagy ritkán kézhez kapott leveleit Mary rongyosra olvassa.
Stephen bátyja, Julius fotográfus, aki azt állítja, hogy ügyfelei halott hozzátartozói is megjelennek a róluk készült képeken.

Stephen és Mary is meg van róla győződve, hogy Julius szélhámos. Julius egy, a lányról készült képpel reklámozza magát. A képen Mary széke mellett egy csuklyás alak térdepel.
Nemcsak Julius, de a fiúk anyja, és az egész ház népe furán viselkedik.
Egy hátborzongató esemény  után Mary meginog abbéli hitében, hogy szellemek nem léteznek...

A kihalt utcákon csak a mentőautók szirénája harsan, a járvány ellen mindenkinek van egy biztosnak vélt praktikája, ám úgy tűnik, hogy sem a fokhagymás rágó, sem a meleg libazsíros borogatás, de még a petróleumba mártott kockacukor sem segíthet. 
A harctérről sem érkeznek jobb hírek, már ha érkeznek, a levelek hónapokig utaznak.
A sebesült katonák pedig apátiába süllyedve viselik a gondoskodást, amit a gazdag, unatkozó hölgyek biztosítanak nekik.

" Ma lesz vége lesz a világnak? Mert nagyon úgy fest."

Remekül megírt regény. Egy sötét örvény, ahol alig pislákol némi remény, de abba a piciny fénysugárba két kézzel kell kapaszkodni. Úgy tűnik Isten vagy a sors ebben a korszakban különösen próbára tette az emberek erejét is hitét. A világháborúban új fegyverek szaggatják darabokra az embereket, és ha ez nem elég akkor még egy járvány is kedvére tombol.
A városokban naponta a százat is eléri az áldozatok száma.

Akik még életben vannak, gyászolnak és válaszokat keresnek. Szeánszokon vagy szellemfotósoknál. Hátha saját képmásuk mellett újra láthatják  szeretteiket, akik bizakodva pillantanak rájuk egy másik világból.

A különleges könyvben, különleges fotók is szerepelnek. Van ami harctéren készült, vagy egy tábori kórházban, de jó pár hátborzongató szellemfénykép is van.


A könyvről egy 2001-ben bemutatott film jutott eszembe, ez nem más mint a Más világ, Nicole Kidman alakította a női főszereplőt. Érdemes megnézni! Igaz a film a  II. világháború idején játszódik de a lényeg ugyanaz.

Értékelés:
5 harcedzett cseresznye az 5-ből!!!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése