2015. április 16., csütörtök

Tom Rob Smith: A tanya

 
Ritkán olvasok thrillert, krimit pedig végképp nem. 
A könyv fülszövege nagyon megfogott, úgy éreztem csupa izgalomban  és nyomozásban lesz részem. Ráadásul a családon belül történő lélektani  helyzetek még inkább a könyv felé tereltek.

Tipikusan az a történet ahol látszólag nem történik semmi, mégsem tudjuk letenni a könyvet, mert szép lassan kirajzolódik a történet, élessé válnak a képek.

Adva van egy család. Apa, anya és felnőtt fiuk.
Ahogy lenni szokott a szülők készülnek az tisztességgel megélt öregkorra, a felnőtt gyerek éli a saját életét, néha keresik egymást.

Daniel abban a hitben él, hogy ismeri a szüleit, nincsenek titkok, problémák. 
Egy este apja sírva telefonál fiának, hogy anyját téveszmék gyötrik, saját férjében ellenséget lát. Elmegyógyintézetbe utalt anyja elhagyja a kórházat, és akárcsak az apa, ő is fiától kér segítséget.

Danielnek fogalma sincs, hogy a Svédországi eldugott kis tanyán mi történt az ő nyugodt, kiegyensúlyozott szüleivel, akik világ életükben mindig mindent együtt csináltak, és sosem voltak közöttük konfliktusok.


Daneil és anyja a repülőtéren találkoznak, majd Daniel lakásában anyja a magával hurcolt degeszre tömött táskából bizonyítékokat vesz elő, naplókat, jegyzeteket ami azt bizonyítja vele semmi baj, de a hely és a közösség amibe kerültek maga a pokol... 

Aztán jön az apa, aki szintén előadja a saját kis verzióját.

Nemcsak Daniel, de bizony az olvasó is bajban van kinek higgyen.

Arról nem beszélve, hogy a szerző nemcsak a jelent, és a tanyán történteket tárja elénk, hanem a család életéből is felelevenít dolgokat.
Többek között Daneil-nek is vannak ám titkai.

Jól felépített,szélesen  hömpölygő történet. Izgalmas regény az ember lélek, egy közösség és egy család analizálása.

Értékelés:
4 tanyasi fán érő cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése