2015. augusztus 22., szombat

Ava Dellaira: Kedves Halottak!


Nehéz írni erről a könyvről, és nemcsak azért mert szomorkás volt. Mostanában elég sok ifjúsági könyv épül valamilyen tragédiára, veszteségre, feldolgozhatatlan múltra. Lehet nekem éppen ezzel a könyvvel telt be a képzeletbeli rekeszem, ami ezeknek a könyveknek van fenntartva.

Laurel új iskolában kezdi az évet (milyen meglepő).  Eredetileg nővére, May iskolájába járt volna, de May halála után  Laurel elképzelhetetlennek tartja. Az új iskolában titkolja miért éppen ezt a helyet választotta, nem akar az a lány lenni akinek meghalt a testvére.
Angol órán azt a feladatot kapják, hogy írjanak levelet egy halott személynek, legyen az író, költő, vagy énekes.
Laurel viszont annyira személyes hangú levelet ír-elsőként Kurt Cobain-nek- hogy nem tudja beadni a dolgozatot. A levelek egyre csak szaporodnak, így kap levelet többek között: Elizabeth Bishop, Judy Garland, Allan Lane, Amy Winehause. Van akinek több levelet is ír, attól függően, hogy éppen mi mondanivalója van.
Laurel párhuzamot von, vagy éppen erőt merít a híresség életéből, emlékeket idéz fel velük kapcsolatban.
A levelekből kirajzolódik Laurel jelenlegi élete, és apró szilánkok a múltból.
A lány hetente hurcolkodik, hol apjánál, hogy nagynénjénél lakik. Bár a két testvér és anyjuk megfogadták, hogy egyszer majd együtt utaznak Kaliforniába, a tragédia után a lányok anyja egyedül utazott el, így lányával csak telefonon tartja a kapcsolatot.

Ahogy lenni szokott  Laurel barátnőket szerez-bár kissé zűrösek- és persze színre lép Sky is.
És igen, én még mindig megdöbbenek, hogy mennyi alkohol, szex és csavargás kíséri a tinik életét.
Közben a szülők meg olyanok mintha nem is lennének.

Nem tudom miért, de olyan érzésem volt olvasás közben, mintha a szerző túl szerette volna licitálni a korábbi letargikus hangvételű ifjúsági könyveket, mondván lehet még sokkal drámaibbat is írni.

A szereplők sem voltak szimpatikusak, főleg Laurel szüleitől viszkettem. A nehézkes jelen, és persze Laurel titka ellenére túl rózsaszínre sikerült a befejezés.


Értékelés:
3 koraérett cseresznye az 5-ből!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése