2015. augusztus 31., hétfő

Cheryl Strayed: Vadon - Ezermérföldes utam önmagamhoz

Cheryl több évnyi magánéleti kudarc, majd édesanyja halála után dönt úgy, hogy kell valami valami amire új életet építhet. El kell mennie valahová, hogy aztán rájöjjön hol is lehetne az új otthona.
Cheryl történetének nagysága abban rejlik, hogy végtelenül őszinte és egyszerű a szó nemesebbik értelmében. Nincs köntörfalazás, nem szépítgeti saját hibáit, nem akar jobb színben feltűnni, mint amilyen ember valójában.

Aki nagy lélegzetvételű, spirituális értelmezésre, kristálytiszta gondolatokra vár annak ezt a könyvet nem ajánlom. (Nem egy tipikus El Caminó történet.)
Bár ez is egyfajta zarándokút, mégis a Kaliforniai Specifikus Túraösvény és Cheryl sokkal kézzelfoghatóbb mint a lelki megbékélést keresők történetei, akik valami magasabb szintet keresve indulnak útnak.


                                                         Cheryl útközben.

Cheryl tulajdonképpen egyedül állt a világban, amikor 1995-ben úgy érezte, hogy élete ennél apróbb darabokra már nem is eshetett volna szét. Egy véletlen útjába sodorja a túraösvényről szóló könyvet.
Hirtelen elhatározásból nekivág az 1100 mérföldnek, ami három hónapi gyaloglást jelent, egyetlen hátizsákkal, ami a Szörnyeteg nevet kapta, súlya és mérete után.
Cheryl dacol az időjárással, a csörgőkígyókkal, a hegyekkel, sivatagokkal na és persze a félelmeivel.

Ahogy mindenkinek a fiatal nőnek is megvolt az elképzelése a túrázásról. Gyaloglás közben majd megtisztul, értelmet kap a sok múltbéli veszteség és szenvedés. Megérti mi, miért történt vele. Jól kisírja magát, megtisztul. Csodálja a tájat, belefeledkezik a természet szépségeibe, megmártózik a hűs vizű folyókban, majd esténként kiül a sátor elé és olvas.

Már a túra első napjaiban rádöbben, hogy örül, hogy él. Alig-alig halad, a túrabakancsa szinte az első percben feltöri a lábát, hőség van, és mivel a sivatagban kezdi a túrát percek alatt elfogy a vize. Éjszakánként rettegve lapul piciny sátrában, és azon imádkozik, hogy semmi se egye meg.
Napközben ahogy megáll pihenni elnyomja az álom, és állandóan éhes.
Az útvonal mentén váró, barátnője által időrendben feladott csomagok tartják életben, mindig a következő csomag a cél. A csomag amiben étel és pénz van. Cheryl fő vágya a Snapple limonádé lesz, bár korábban nem vonzódott ehhez az italhoz, a túra alatt gyakori célként lebegett szeme előtt az ital megszerzése.





Cheryl útja nem csak egy remek kaland az olvasónak, hanem üzenet, hogy milyen erősek, kitartóak tudunk lenni. Nem is képzelnénk magunkról mire vagyunk képesek.

A könyvből mozifilm is készült, Cheryl-t,Reese Witherspoon alakítja.

Értékelés:
5 túrázó cseresznye az 5-ből!!!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése