2016. december 30., péntek

Tévedések és kedvencek



Idén több kedvencet is avattam - tavaly csak egyet sikerült! Mind elgondolkodtató, megható történet.
A vak zongorista  sokáig velem maradt, az a furcsa szomorúság ami áradt a lapokról. Szép, szerelmes és igaz: Mrs. Poe . A realitás talajától elrugaszkodva egy kis világvége hangulat remekül megírva, ez a  Tizenegyes állomás   ami a maga műfajában igazi csemege volt.
Bár még nem készült róla bejegyzés - egy ideje halogatom - Sue Klibold: Napsugaram nagyon nehéz téma. (Sue fia 99'-ben barátjával lelőtt több iskolatársukat és egy tanárukat. Az anya vallomása a gyerekéről, -akit mint kiderült nem is ismert -rendkívül megrázó.)

Ha nem is lettek kedvencek, de emlékezetesek maradtak: Örökké a tiéd, Az elvarázsoltak, A bánat íze, A futónő.

Félbe is hagytam pár könyvet, vagy unalmas volt és vagy fel is bosszantott: Az árulás csókja, Merülj alá az álmokért, Mrs. Kennedy és Én, Vadvirágok lányai, Őrülten boldog -utóbbival igen érdekesen alakult a viszonyom.
Nagyon vártam, nagyon magaménak szerettem volna tudni, már elképzeltem ahogy a szerző megosztja velem, hogy hogyan is lehet valaki a sok borzalmas dolog ellenére őrülten boldog. A kezdeti nagy lángolás gyorsan alábbhagyott, nem találtunk egymásra a szerzővel. Manapság senki,és semmi nem normális, na meg kinek van joga bárki felett is ítélkezni. Jenny nem takargatja a hibáit, vállalja, hogy Ő bizony nem normális.
Éjszakánként nem tud aludni, helyette macskáján lovagoltatja a kipreparált mosómedvéjét, és ezt le is fényképezi.
Betegségei dióhéjban: Mániás depresszió, pánikroham, személyiségzavar, deperszonalizációs zavar. Kényszeresen vagdossa magát, tépkedi a haját, karmolja össze magát. Kitömött állatai nélkül sehová sem indul el-lásd mosómedve amiből kettő is van- sejtem, hogy a könyv borítóján is egyikük szerepel- mindkettő Rory névre hallgat. Jenny gyűjti a kipreparált állatokat, (terápiás céllal) mondhatni könnyű dolga van, apukája állatpreparátor, ennek eredményeképpen Jenny majdnem boldog(?) gazdája lett  lett egy kitömött zsiráffejnek...

Volt egy -két olyan pillanat, amit vártam, ami miatt szerintem el kellett készülnie a könyvnek, de zömmel csak a szerző agymenései olvashatóak, aki félálomban saját magának ír sms-t, amiben az élet nagy kérdéseit feszegeti, például, hogy: "Mi történne, ha egy csomó kaméleont, tennél egy másik rakás kaméleonra , amelyek egy tál színes cukorkán ülnek?"
Olvasás közben gyakran volt olyan érzésem, mintha a szerző saját magával versenyezne, hogy a következő fejezetben még extrémebb legyen.


Idén is kaptam kedves leveleket, egyik szívemnek kedveset épp karácsony előtt :

 "Kedves Csenga!
Már évek óta rendszeresen követem a blogját.Tulajdonképpen a fő irányadó, hogy milyen könyvek kerüljenek a polcra....

 ...Köszönetet szeretnék mondani -egyszerűen csak azért, mert nagyon sok jó regény megtalált az Ön útmutatásával,mert segít választani, mert akaratlanul is formálja az ízlésem, mert a férjem kezébe is jó írásokat adhatok (mindig én olvasom el először az új  szerzeményeket.)
Nagy boldogság számomra hogy a lányom, aki ötödik osztályos- úgy néz ki egy kis könyvmoly lesz:)


Tisztelettel:F.B.R. "

Külön köszönet Dongi-nak, aki idén sem feledkezett meg rólam, köszönöm a kedves sorokat:-)

A kereső az utóbbi időben annyi furcsaságot már nem dob ki, de azért a szép állat rajz, laktóz oroszlánfóka kereséseken jót nevettem.

Az eddigi statisztika szerint minden évben egyre több bejegyzés születik, most ezt megcáfolandó ez a szám idén kevesebbre sikerült mint tavaly. Gondolom több könyvet ajánlgathattam tavaly, és talán többet is olvastam.(?)
Még jó, hogy nem szoktam listákat készíteni, meg tervezgetni, mert idén ezt is csúnyán elbuktam volna. Jó pár olyan könyvet beszereztem amiért a padlón vertem magam, hogy kell - J. J. Abrams: S vagy a Visszatérő, de már az Aranypinty is a polcon van! Barátnőm ajándéka pedig Falconer: Selyemút könyve...és még sorolhatnám a sok elmaradást.Volt pár vásárlásom is, ezek közül azért elolvastam már egyet-kettőt.

Kívánok minden olvasómnak Nagyon Boldog Új Évet! Teljesüljön minden kívánságotok, és olvassatok sokat :-)

                                                           

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis összefoglaló! :-)
    Boldogat 2017-re és sok jó könyvet kívánok! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:-)
      Neked is hasonló jókat kívánok :-)

      Törlés