2014. február 17., hétfő

Vanessa Diffenbaugh: A Virágok nyelve


Vajon ha holnap valaki piros szegfűt kap, tudni fogja, hogy akitől kapja ezzel azt üzeni: Megszakad a szívem?? Szerintem százból talán egy ember fogja tudni, sőt az is lehetséges, hogy aki a virágot választotta sincs ezzel tisztában. Pedig azért arról mindenki hallott, hogy létezik virágszótár, és bizony minden virágnak jelentése van.

"Több száz évvel ezelőtt az emberek virágokkal üzentek egymásnak. Ha egy férfi virágcsokrot adott egy fiatal hölgynek, a hölgy iparkodott haza, hogy megfejtse, mint valami titkosírást."

Ez a gerince ennek a gyönyörű történetnek, ami egy árva lányról Victoriáról szól, aki csecsemőkora óta otthonok, és nevelőszülők forgatagában nő fel, magányos és kiábrándult felnőtt lesz.
Utoljára tíz évesen kerül egy egyedülálló anyához, aki megtanítja a virágok nyelvére, a természet szeretetére, de mivel a nevelőanya, Elizabeth sem tökéletes kapcsolatuk kudarcba fullad és Victoria tizennyolc éves koráig egy gyűjtő otthonban él, ahonnan az utcára kerül...

 "Jó lett volna együtt ebédelni az indulatos tízéves önmagammal, és figyelmeztetni, hogy eljöhet ez a perc, és olyan virágot adni neki, amely másfelé tereli."

A véletlen folytán egy virágárus alkalmi kisegítője lesz, ahol végre kiélheti a virágokhoz füzödő szenvedélyét. Bár nem boldog de a munka és a virágok átmenetileg elfeledtetik vele, hogy másképp is alakulhatott volna az élete.
Aztán egy nap a virágpiacon egy férfi virágot ad neki, egy olyan férfi aki ismeri a virágok nyelvét...

A lány egy alkalommal egy fehér nyárfa rajzát kapja a férfitól, aminek nem tudja a jelentését, így "elolvasni" sem tudja a levelet. A könyvtárban bújja a virágokról szóló köteteket, és itt döbben rá, hogy ahány virágszótár annyi féle jelentése van egy -egy virágnak. Így elhatározza, hogy elkészíti a saját virágszótárát.

Vajon ki lehet a titokzatos férfi?  És honnan ismeri a virágnyelvet?

Victoria ekkor még nem is sejti, hogy múltja sokkal közelebb van hozzá, mint ahogy azt a lány gondolja. És hiába rohan a jelenben, addig amíg a múltjára sötéten, és bűntudattal telve gondol, nem lesz boldog a jelenben.

A könyv két szálon fut, a tízéves Victoria és a nyolc évvel idősebb  Victoria  élete zajlik a lapokon.

A történet nemcsak izgalmas, de szomorú és megrendítő is. A szerző saját gyermekei mellett örökbefogadott gyerekeket is nevel, a könyve bevételét pedig a saját maga által létrehozott alapítványhoz kerül, aminek fő célja a az árva gyerekek társadalmi beilleszkedésének segítése.

A kötet végén megtalálható Victoria virágszótára is. Így ma már tudom, hogy a kedvenc virágom, a sárga rózsa nemcsak irigységet jelenthet, hanem csalfaságot is. A fagyöngy nemcsak arra jó, hogy alatta állva csókolózzunk de azt is üzenhetjük vele, hogy: Minden akadályt legyőzök.
A gerbera a jókedv, a gyömbér pedig az erő hírnöke.

Megnyugodtam, hogy anno jól választottam a menyasszonyi csokrom virágát, ami orchidea volt, mert kifinomult szépséget jelent.

Meglepően hat az emberre ez a könyv, mert függővé tesz. Azonnal tudni akarjuk, hogy az esetleg körülöttünk, vagy éppen kertünkben nyíló virágok mit képviselnek és mit is ajándékozzunk legközelebb, na és persze ilyen módon áruljuk el, hogy mit is kívánunk az illetőnek az ajándékunkkal.

Értékelés:
5 virágzó cseresznye az 5-ből!!!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése