2016. január 2., szombat

Gwenda Bond: Lány a kötélen


 "Lefelé fordított rózsaszál voltam, magasan felfüggesztett vércsepp, lebegő balerina."

A cirkusz varázslatos világa, szerelem, árulás, bosszú és egy csipetnyi misztikum jellemzi ezt a remek (ifjúsági) könyvet,amit bátran ajánlok minden korosztálynak.
A szerző valós személyeket és helyszíneket rejtett a kitalált szereplők köré.

Julieta Valentina Maroni tizenhat éves, és édesapja nyomdokaiba lépve világhírű kötéltáncos szeretne lenni.
Négyéves kora óta védőháló nélkül sétál és piruettezik a magasban. Példaképe Bird Millman (valós személy.)
A Maroni család visszautasíthatatlan ajánlatot kap a Cirque American-tól. Egy teljes évadot tölthetnek a legjobbak között végigutazva Amerikán.
Jules és Sam-az unokatesó- kívül a családban senki sem lelkesedik, ugyanis hosszú idő óta először kellene a Garcia családdal osztozni a rivaldafényen. Főként Jules nagymamáját viseli meg a hír.
A konkrét történetet senki sem ismeri, pletykák és félmondatok lebegnek a levegőben.
A Maroni család Jules karrierjére tekintettel lenyeli a békát és vállalják a közös munkát.

Már a bemutatkozás sem zökkenőmentes, de Jules legnagyobb meglepetésére a Garcia fiúk közül, Remy igazán rokonszenves, ráadásul a légtornász fiú nagyon tehetséges és szerény.
Ám az ártatlan ismerkedés nem tart soká. Jules egy vérvörös rózsát kap egy ismeretlen hódolótól, ám hamar kiderül, hogy az elefántszőrt rejtő ajándék inkább átok volt mint ajándék...

Ahogy egyre több furcsa tárgy kerül Jules közelébe, Nan a nagymama annál inkább bezárkózik.
Jules végére akar járni a családi legendárium eme homályos történetének, ezért nem mással mint Remy-vel szövetkezik, ugyanis nem más felelős Nan régmúlt bukásáért mint Remy nagyapja.

A szerző cirkuszért való rajongása kitűnik a lapokon, ugyanis nagyon alapos és érdekfeszítő regényt írt.
Azt hinnénk a légtornász és kötéltáncos mutatványok csak nézve izgalmasak, de Gwenda hihetetlen leleményességgel oldotta meg ezt a nehéz feladatot is. Így nem érezzük úgy, hogy bármi is elnagyolt lenne a könyvben. A szakmai fortélyok és cirkuszi hiedelmek is helyet kaptak a regényben, akárcsak a szerelem.
Nem gondoltam volna, hogy ennyire le fog majd kötni, ráadásul a szerző egyre komolyabbra veszi a figurát ahogy halad a történet, és bizony nem riad el a drasztikus lépésektől sem.
A krimibe illő tettes utáni hajsza is meglepetést hozott. Olyan jól meg lettem vezetve, hogy hiába volt az orrom előtt a megoldás, nem jöttem rá.
Egyetlen dilemmám a misztikus vonallal volt, szerintem enélkül is meg lehetett volna oldani a regényt.

Értékelés:
4,9 kötéltáncos cseresznye az 5-ből!!!


                                                          A magasban Bird Millman
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése