2016. január 21., csütörtök

Jojo Moyes: Tiltott gyümölcs

 
"Mindenkiben ott van bezárva a múlt, akár egy olyan könyv lapjai, amelyet betéve tud, s melynek csupán a címét olvashatják el a barátai." 
/Virginia Woolf/


Jó pár évvel ezelőtt egy másik kiadó gondozásában már megjelent ez a kötet, de a Cartaphilus kiadó nagyon jól döntött amikor felkarolva a szerző könyveit ezt újra kiadta.
Talán még blogom sem volt mikor először olvastam a regényt, így most teljesen újdonságként hatott a történet, egyetlen momentumként a történetben szereplő házra emlékeztem.

Holdenék két lánya, lehetne akár ez is a könyv címe, bár nem lenne teljesen igaz, hiszen  Lottie és Celia nem édestestvérek. Lottie eredetileg addig maradt volna befogadó családjánál amíg a háborúval járó bombázások megszűnnek. A háború véget ért, Lottie mégis maradt.
Celia és Lottie pedig testvérekként barangoltak, álmodoztak a tengerparti városban, ahol mindenki tudja hol a helye.
Így csak a két lánynak jelent pozitív élményt mikor a sokáig üresen álló Árkádia házba izgalmas bohém lakók költöznek. A város egy emberként háborodik fel a művészlelkek erkölcsromboló jelenléte ellen.
Nemcsak Frances és Adeline jelenléte az újdonság az álmos kisvárosban, de Celia is elutazik egy időre, hogy tanuljon. Ám a vonatról egy új Celia libben le, aki modern frizurát és harisnyát  hord, és nem mellesleg titokban el is jegyezték.
Lottie mellőzöttnek és boldogtalannak érzi magát. Egyedül Frances látja mi zajlik a lányban, aki épp az Árkádia-ház lakóit és vendégeit örökíti meg a ház egyik falán. Lottie is felkerül a falra, akárcsak Celia vőlegénye Guy, de a két fiatalnak fogalma sincs arról, hogy Frances  hogyan örökítette meg kettejüket...

 "A múltnak csak a legjavát szeretem megtartani."

Évtizedekkel később az Árkádia-ház üresen áll. Daisy kénytelen egyedülálló anyaként elvállalni a ház felújítását és berendezését, partnere és szerelem Daniel ugyanis elhagyja a pár hónapos gyerekükkel együtt.


A két idősíkon futó történetben mindig a legizgalmasabb résznél hagyjuk ott a szereplőinket, vagy Lottie-t vagy Daisy-t.
A szerelem és a lemondás regénye ez, amelyben nincs mindenki számára boldog végkifejlet.
Összetett és izgalmas könyve a szerzőnek. Féltem túl sok lesz benne  romantika, de bízhattam volna egyik kedvenc szerzőmben, mert mint mindig most is tökéletesen eltalálta az arányokat.

Értékelés:
4,9 különc cseresznye az 5-ből!!!






2 megjegyzés:

  1. Az író miatt megjegyzem, már van tőle várólistás könyvem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem szinte mindegyik könyve nagy kedvenc. Gyorsan kezdd el olvasni a könyveit, szerintem neked is nagyon fognak tetszeni! :-)

      Törlés