2017. október 16., hétfő

Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?

"Ez az én igaz történetem, hol egy sima,
hol egy fordított hazugsággal.
mert az élet gyakran már csak ilyen."
Egy könyv teljességét egyáltalán nem az oldalak száma határozza meg - jelen esetben kicsivel több mint százötven oldal - hanem, hogy a szerző át tud-e valamit adni a lapokon, legyen belőle száz, vagy ötszáz.
Sok jót hallottam már erről a könyvről, állandóan belebotlottam a jobbnál jobb értékelésekbe, így nem volt más hátra mint előre, megtudni mit is rejt ez az aprócska kötet.

Egy keserédes történet egy háromtagú családról, ahol a napokat az anya szenvedélyes természete valamint Nina Simone Mr. Bojangles című száma határozza meg. Lelkesen és teljes átéléssel olvastam a szabad életet élő, és azt teljesen megvalósító, és élvező emberekről, akik fittyet hánynak a szürke hétköznapokra, mindenük a tánc és a mulatság. Egy átlagos napon nyaralni indulni mikor az emberek nagy része dolgozik vagy éppen iskolába jár, egy hálószoba három ággyal, hogy lehessen miből választani, éjszakába nyúló partik, egy madár ami teljes értékű tagja a családnak, kastély Spanyolországban. Ezek a kellékek a tökéletesen boldog és felhőtlen élethez.
Hol a kisfiú a narrátor, hol az apa, így két szemszögből kapunk rálátást az életük -eleinte- boldog majd később egyre nehezebb napjaira.

A kulcsfigura az anya aki szenvedélyes természetével mindenkit levesz a lábáról, ám hamar kiderül, hogy egyedül az apa van tisztában vele, hogy mit is vállalt  mikor úgy döntött feleségül veszi zabolátlan kedvesét.

Egyrészt teljes és nagyon szép ez a történet, másrészt pedig úgy gondolom ez az életforma, a helyzet amibe apa és fia került annyira nehéz, hogy csak így egy történeten keresztül elviselhető.
Ideig óráig távol tudjuk tartani magunktól a valóságot, hogy aztán dupla erővel vágjon minket pofán. Nem tudom megéri-e, hogy aztán duplán szenvedjünk a felhőtlen pillanatok után.
Minden esetre teljesen elvarázsolt ez a történet, imádtam olvasni.

Értékelés: 4,9 táncoló cseresznye az 5-ből!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése