2017. október 28., szombat

Ann O' Loughlin: Bálterem kávézó

Az elegánsan hangzó Bálterem Kávézót az idős Ella kényszerből nyitja meg. A hatalmas impozáns családi birtok ugyan már hanyatlásnak indult, de még így is sokan lépnek be kíváncsian a helyiek előtt eddig zárva tartott ajtókon.
Ella, hogy húgával Robertával ne veszítsék el az otthonukat idős kora ellenére vág bele a vállalkozásba, bár Roberta egyáltalán nem segít. Sőt, a testvérpár még csak szóba sem áll egymással.
Ha van is mondanivalójuk egymásnak, azt írásban,cetliken teszik.

Mindenki úgy tudja, hogy Debbie nyaralni érkezik a  kisvárosba, ám komoly oka van, hogy orvosa ellenkezése ellenére mégis útnak indult, sőt a véletlennek köszönhetően még Ellának is besegít a kávézóban.

Ella-ról és Debbie-ről, na meg a  kávézó törzsvendégeiről szinte minden oldalon újabb és újabb titkokat tudunk meg. Mindenkinek megvan a személyes tragédiája.

Ella és Debbie saját életükben bekövetkezett események miatt egyre távolabb kerülnek egymástól, mindketten a saját magányuk fogja, képtelenek egymás felé nyitni.
A melegszívű Ella  befogadja otthonukba Debbie-t, sőt segít is a nőnek, hogy lelkileg képes legyen végigjárni az utat, ami miatt a városba érkezett. Nem is sejtik, hogy Debbie születésének körülményei micsoda lavinát indít el.

Tipikus kisvárosi közeget mutat be a szerző, az idősebbek állandó pletykálásai és kéretlen vélemény nyilvánításai  rettentően bosszantottak olvasás közben, számomra az ilyen emberek elviselhetetlenek.
Látszólag mindenki tudja, hogyan kellene élnie a másiknak, mit csinál rosszul a saját életében.

Ella és Debbie nagyon szimpatikus karakterek, tetszett, hogy a szerző idősebb, érettebb karaktereket alkotott.
Annak ellenére volt izgalmas a történet, hogy lassan csordogál,  ezt azonban olvasás közben nem érzékeltem, sőt nagyon gyorsan fogytak a lapok, amikor még annyi minden megoldatlan volt.

Mostanában sok hasonló könyv akadt a kezembe, amiben a szereplők múltja napvilágra kerülve teljesen más megvilágításba helyezi az életüket.

Ez egy finom, elegáns történet, akárcsak a helyszín a Bálterem Kávézó, ahol a vendég igazi porcelán csészében kapja a habos kávét.

Értékelés:
4 báltermi cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése