2013. március 11., hétfő

Maria Duenas:Öltések közt az idő


Senki ne ijedjen meg a könyv terjedelmétől,megéri rá áldozni az időnket,egy nagyívű történet, gyermekkortól egészen a nővé érésig,hatalmas jellemfejődés ,utazás,háború,kémkedés,szerelem fantasztikus láncolata.

"1911 nyarán születtem,abban az évben ,mikor a népszerű flamenco táncosnő,Pastora Imperio hozzáment a Kakashoz, a híres torreádorhoz.Mexikóban világra jött az énekes Jorge Negrete,és Európában lehanyatlott egy korszak csilaga ,melyet Belle époquenak neveztek.Messziről már idehallatszott a dobszó ,mely majd az első nagy háborút kíséri;a madridi kávéházakban a Vitalapot és a Hírnököt olvasták akkoriban,miközben a színpadon La Chelito hozta lázba a férfiakat, szemérmetlenül ringatva csípőjét a kuplé ritmusára..."


Sira élete látszólag biztos mederben folyik Édesanyja varrodában dolgozik,Sira pedig ott cseperedik mellette.Nem kell sokat tépelődnie,hogy miből fog élni,természetes,hogy ő is varrónő lesz.
Majd menyasszony lesz,és talán előre látja még le nem élt élete évtizedeit,ám egy vonzó férfi felbukkanása keresztül húzza Sira unalmas hétköznapjait.
 

Mindig a legegyszerűbb történetek,életek hoznak olyan fordulatot amitől egy-egy történet kész kaland regény lesz! Ebben a könyvben is hasonlóan történik,Sira felrúgja addigi életét ,beleveti magát a szerelembe és az ismeretlenbe,miközben a tágabb világban is zajlanak az események ,háború közeleg.

"Maga a nagy élet zajlott itt házi kivitelben."

Az ilyen könyveket könnyű belakni,az ember egészen át tudja magát adni az adott helyzeteknek,legyen szó szerelemről vagy háborúról.Tetszett,hogy Sira élete nem egy mese,ahol a szegény lány elindul szerencsét próbálni és felemelkedik,gazdag lesz és híres.Sira számtalanszor áll nehéz döntések előtt, rádöbben,hogy a szerelem a legnagyobb szerencse játék,hogy muszáj mindig alkalmazkodnia,hogy újra és újra talpra tudjon állni.

"Az évek hosszú sora alatt sokszor megesett,hogy a sors váratlan fordulatot tartogatott számomra,meglepetést,és előre nem látható változást,melynek lóhalálában kellett megfelelnem,ahogy érkezett.Egyszer készen álltam a sorsfordulóra,máskor nem."

Nem szeretném elmesélni mennyi minden történik főszereplőnkkel,legyen elég annyi,hogy izgalmakban bővelkedik a történet. Sira ugyan kitalált figura de a szerző valós történelmi események köré építette fel az életét.Nemrég olvastam a Szultán asszonya c. könyvet ,amiben hasonlóan ehhez a szerző fantasztikusan tudta elhelyezni a szereplőket a történelem egy-egy szeletébe,ezáltal a karakterek teljesen élethűek lesznek,nehéz elhinni ,hogy nem valós történetet olvasunk.
Ami kicsit száraznak tűnt nekem a politikai helyzetek vázolása,amelyre ugyan szükség van a történet szempontjából is.

Szinte minden megtörténik főszereplőnkkel amit csak el tudunk képzelni,egyik kalandból a másikba csöppen.
Sirán kívül is volt pár olyan szereplő akit nagyon megkedveltem vagy az eredetisége vagy a jósága miatt.

A borító egyszerűen gyönyörű!Az összhatást fokozza a strapabíró kemény fedél.

Értékelés:

4.9 cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése