2013. március 7., csütörtök

Carolyn Baugh: Kairói kertváros

Mondhatnánk lerágott csont a muszlim nők helyzetéről szóló könyvek.Én is ezt hittem.De ez a könyv egy teljesen új szemszögből mutatja be ezt a világot,és nemcsak a társadalmi,vallási szokásokra,hagyományokra éleződik ki,sokkal inkább az emberi sorsokra,életekre.

A szerző arab nyelvet és irodalmat tanult Kairóban,természetes,hogy ha egy idegen országba csöppenünk kíváncsiak leszünk rá,nemcsak az építészetre hanem az emberekre is,ez a tiszta,nyílt,de tapintatos kíváncsiság jellemzi a könyvet.

A könyv nem elítél meg fejet csóvál,csak mesél,mesél hat nőn keresztül akik mind másképp élték meg a szerelmet, a házasságot,a hagyományaikat, a vallásukat. Ettől más ez a könyv mint azok, amik úgymond lerántják a leplet a barbár arab szokásokról,az iszlám vallás elvakultságáról.Minden nő történetéből azt szűrtem le,hogy ők nem belenyugodtak hanem megélték és elfogadták azt,hogy ők  egy olyan társadalomban élnek ami sokak szerint túl kevés mozgásteret ad a nőknek. Lehetőségeikhez képest próbálják kihozni életükből a lehető legtöbbet,de ez elmondható bármelyik nőre,emberre a világon.
A nők mellett a férfiak is szót kapnak,gyermekük vagy feleségük tolmácsolásában őket is megismerhetjük.

Előre lerendelt házasság,tiltott szerelem,csonkítás,házasságon belüli erőszak mind-mind részese a könyvnek,de valahogy másképpen,más módon leírva mint amit vártam.

A szerző remekül át tudta adni Kairó minden ízét,hangulatát,és szokásait.

Értékelés:
5 cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése