2013. március 25., hétfő

Torey Hayden:Napraforgóerdő


"Anyámat mindig is körülvette valami igazán szívet tépő sebezhetőség"

Hayden nagyon jól ír,annyira át éreztem átéltem Lesley családjának a drámáját,hogy sokszor kellett figyelmeztetnem magam,hogy nem igaz történetet olvasok.
Annyira borzalmas és szomorú,hogy a háború nem fejeződik be azzal,hogy leteszik a fegyvert.

A szerző gyermekpszichológusként dolgozik,ebben a  történetben egy családon keresztül mutatja be,hogy mi zajlik le két gyerek lelkében,ha édesanyjuk a múlt borzalmait nem képes feldolgozni.
Mara ,Lesley és Megan édesanyja mindig is fura,impulzív ember volt,ám egyre több furcsa kirohanása,szokása lesz amiről férje azt hiszi ugyan úgy tudja kezelni mint régen.
Lesley érettségi előtt áll,kishúgával hol szót értenek,hol nem.
Vannak napok mikor Mara annyira szétesik,hogy Lesley-re marad a háztartás és a testvére is.
Bár Lesley figyelmezteti apját,hogy anyjának már nem elég a családi védőburok orvosra van szüksége,apja homokba dugja a fejét.

Lassan ,mondatokként rajzolódik ki Mara múltjának sötét része,amikor a háború olyan helyzetbe sodorja amitől  a mai napig nem volt képes eltávolodni,feldolgozni.
Bár a két gyerek tisztában van anyjuk múltjával,sokáig konkrét dolgokat nem tudnak. Mara nagyobbik lányának néha elejt mondatokat amiket Lesley egyre nagyobb rémülettel hallgat.

 A háborúval kapcsolatban az volt számomra a legrosszabb,hogy oly sokkal a születésem előtt történt.Ezért is utáltam rágondolni.Hol voltak akkor a jó emberek?

 Addig húzódik ez nehéz vallomás még Mara teljesen kivetkőzik magából,és elkerülhetetlenül sodródik a végzete felé,magával rántva másokat is.

Pontosan ez a baj az élettel,gondoltam komoran.Amikor szeretnél valamit,nem teheted meg.Amikor megteheted,akkor már nem szeretnéd.

Lesley miközben próbálja megmenteni az anyját,húgát is védeni akarja a szörnyűségektől,ugyan akkor saját magával is szeretne foglalkozni. Hova menjen tovább tanulni?Mi lesz vele,és a fiúval akit megismert?Egy szóval átlagos tinédzser szeretne lenni,de mindent csak látszatként tud megélni ,pillanatokra képes belefeledkezni a saját kis életébe.

Lebilincselő,izgalmas történet egy olyan szerző tollából,aki hivatása során számtalan lelki traumát próbált gyógyítani.A szakértelme,beleérző képessége rendkívüli módon átérződik a történeten.


Értékelés:
 5 cseresznye az 5-ből!!!










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése