2013. március 1., péntek

Havas Henrik-Almási Kitti:Szeretők

 
"Ha valaki elkötelezi magát egy ember mellett,akkor azt kell elfogadnia,amit tőle kap.De mi van,ha ez mindig kevés marad?"


Első blikkre szerintem mindenki azt gondolja, hogy ez amolyan bulvár könyv, én azt gondoltam,hogy biztosan tanulságos lesz.A tény az, hogy se nem bulvár, se nem tanulságos, engem inkább sokkolt.

Tizennégy nő meséli el Havas Henriknek szerető státuszát, a kezdeteket ,aztán persze azt is miként lett vége ezeknek a kapcsolatoknak.  Előre megmondom,hogy egyik szeretőből sem lett feleség.
Almási Kitti pedig minden beszámoló után a lelki okokat tárja fel, magyarázza el érthetően kit, mi mozgatott, mit miért tett egy-egy kapcsolatban, így könnyebb megérteni ezeket a nőket mint elítélni.
Ezeket az úgymond levezetéseket nagy élveztem, és gyakran bólogattam, mert valahogy minden történet után ugyan azok a dolgok fogalmazódtak meg bennem.

Nekem hiányzik, hogy megismerjük a másik oldalt,amikor a férfi a szerető,és a nő az aki diktál.

A kötetben azt hiszem nincs egyetlen egyszerűnek mondott eset sem. Mind a gyermekkortól indul-a pszichológus szerint rengeteg sérelmet,hiányt,komplexust hozunk és tartogatjuk felnőtt korunkig, gyakran nem is tudatosan.Gyermekkorban a szeretet ,szeretet egyszerű a képlet,felnőttként a szeretetet sokan felcserélik a szexre,mintha a szex pótolná az érzelmeket.Sok nő azt hiszi, hogy ha valakinek odaadja a testét akkor az illető majd a lelkét is kéri.
És addig amíg ezt a hibát fel nem ismerik örökre szeretői státuszban maradnak.Mert amíg a nők nemcsak a testükkel de lelkükkel is megcsalják a férjüket,partnerüket,addig a férfiak legtöbbször "csak" a testüket adják, a kör ördögi a férfi nem válik el a feleségtől, a szerető pedig vár, hátha érzelmeket is kivált a szeretett férfiból és rájön,hogy a mindig odaadó,vidám,gondtalan szeretőre van szüksége, nem pedig a fáradt,házisárkány feleségre.

Sajnos ezekre az esetekre igaz,hogy a férfik kihasználják hitegetik a szeretőiket akár évtizedekig! Legtöbbször a nő zárja le kín keservesen ezeket a kapcsolatokat rájön,hogy akár örökké is várhat,nem szeretik annyira,hogy feleség legyen belőle.Vagy arra jön rá,hogy nemcsak ő az egyetlen szerető!-Ilyenkor mindig megdöbbenek,hogy egyeseknek mennyi idejük van,a könyvben van olyan férfi akinek felesége,gyerekei vannak,és mellette három-négy szeretője is.
Kérdem én-mikor van ideje a munka mellett a feleségre,gyerekekre,és a többi nőre??? És leginkább miért?? Miért kell neki egy hárem? Miért jó az ha folyamatos hazugságban él? Egyszer sem sajnálta meg a feleséget ? Vagy bármelyik nőt? Miért lehetetlen,hogy egyetlen embertől,nőtől megkapjon mindent?

Azok a nők akik házasságban éltek,és mellette egy nős férfinak a szeretői voltak,szinte mind azt mondták,hogy azért lépnek félre,azért kell nekik más,mert unják a férjüket,sőt volt olyan is aki már az esküvője napján érezte,hogy a férje nem lesz elég.Hogy akkor ezek a nők miért mentek férjhez ha nem voltak szerelmesek,nem  érezték,hogy az a bizonyos férfi az igazi?? Mert éppen olyanjuk volt,benne voltak a korban,nyugalmat akartak,otthonról menekültek,főleg anya-lánya rossz kapcsolat miatt választottak ilyen-vagy olyan társat,féltek,hogy kifutnak az időből és már nem szülhetnek stb..Azt hiszem ők érzelmileg nem igazán tartanak ott,ahol a koruk. Ettől függetlenül minden kapcsolatban a szeretet és a szerelem reményében mentek bele,tűrtek el sok mindent,mondtak le mindenről.
A szerető örök második,akivel nem lehet nyaralni menni,nyilvánosan megjelenni,karácsonyt ünnepelni,ajándékot venni,mert úgysem veheti fel/használhatja.

Örök divat a fiatal generációt szidni,bezzeg az én időmben mondattal dobálózni,csak azt felejtjük el,hogy a gyerekeink a mi mintánkat utánozzák le,ahogy mi házasodunk,válunk,ahogy mi neveljük őket,nagy eséllyel ő is úgy fogja nevelni a saját gyerekét,ha a szülők házassága csak látszat,ahol nem becsülik meg egymást,ahol nem tudnak szeretni,nagy valószínűséggel a gyereknek is nehéz lesz hűséges,odaadó párt találnia.

Olyan egyszerű ez a képlet,mégis olyan sokan,olyan sokszor elrontják.

A válás nem bűn,nem látunk a jövőbe,évek alatt mi is, társunk is változik,ahogy körülöttünk minden,de ez szerintem még nem jogosít fel arra,hogy megvezessük,becsapjuk,eláruljuk azt akinek örök hűséget esküdtünk. Ha úgy gondoljuk már nem megy együtt akkor lépjünk ki a kapcsolatból,váljunk el,de az szerintem semmiképpen sem megoldás ha párunkat és magunkat is folyamatosan eláruljuk.

Azt hiszem ha szeretet pénzért lehetne venni sokan gyűjtögetnének rá.

Értékelés:
4 cseresznye az 5-ből!!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése