2014. január 1., szerda

Lauren DeStefano: Hervadás


Ritka az az utópisztikus könyv ami elhitet velem egy - egy vészjósló jövő képet. Nos a Csodák kora volt az egyik olyan könyv ami nagy hatással volt rám, elhittem , hogy a szerző által felvázolt fikció egyszer megtörténhet.

Ebben a történetben, ami egy trilógia első része, a harmadik világháború után járunk.  Az emberiséget  egy vírus támadta meg, a nők csupán húsz éves korukig élnek, a férfiaknak öt évvel több jut. Genetikusok tucatjai futnak versenyt az idővel.
Amíg a szegényeknek nincs más választásuk mint elfogadni az elfogadhatatlant, addig a gazdagok akár több feleséget is szereznek fiúknak, hogy a röpke pár év alatt a lányok fiatalságuk teljében minél több gyermeket szüljenek.
Egy idő után egyértelművé válik, hogy a csecsemők nemcsak az emberiség gyarapodása miatt kellenek, hanem a gyógyszer kísérletekhez is.

Rhine a bátyjával él, egy nap munka reményében megy el egy címre, ott viszont foglyul ejtik, és egy gazdag család fia felesége lesz. Vele együtt aznap még két új lány érkezik a házba , miközben a fiatal fiú első felesége már haldoklik...

A történet végig nagyon izgalmas és baljóslatú, a szerzőnek remek stílusa van és a sztori is logikus, így nem nehéz bele élnünk magunkat az olvasottakba. Maga Rhine is remek karakter, szimpatikus és a szerző rajta keresztül remekül ábrázolja az érzelmeket egy olyan helyzetben amiből senki sem kerülhet ki győztesen.

Ami nem tetszett a történetben, illetve mostanában már gyakori a többi hasonló történetekben a gazdagság, az elszigetelt óriási rezidencia- bár meg kell jegyeznem itt is voltak azért eredeti dolgok - a gyönyörű ruhák, estélyek és a kikényszerített házasság ellenére a szimpátia ami előbb-utóbb megjelenik a férj és feleség között. Vajon miért nincs soha egy gazdag ám de átlagos fiú??? Miért kell mindegyiknek jóképűnek lennie?

Annyi minden történhet az emberiséggel, hogy ez a variáció is egy lehet a sok közül. Annyi betegség, melegház hatás, olvadó hó sapkák, élő világok eltűnése, szélsőséges időjárás, titkos kísérletek terhelnek minket és a Földet is, hogy már semmire sem mondhatjuk, hogy túlzás. Ez egy elég szörnyű jövő lenne, ahol előbb-utóbb a fennmaradásért való küzdelem is üzlet lesz, és az marad életben, annak lesz családja akinek elég pénze van és mellé elég gátlástalan is.

A könyv címe és a borító remekül érzékelteti a könyv tartalmát. Nem mellesleg a borító nagyon szép!!

Értékelés:
4.9 vészjósló cseresznye az 5-ből!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése