2016. október 22., szombat

Irwin Shaw: Gazdag ember, szegény ember


"Minden családban tudják, ki mennyi szeretetet érdemel."

 A szerző neve nekem az Oroszlánkölykök könyve miatt volt ismerős, ezen könyve most jött velem szembe, és mivel családregényről van szó tudtam, hogy nekem való és még a majd' hétszáz oldal sem tántorított el.
A Kossuth kiadó új köntösben jelenteti meg a szerző műveinek legjavát, hat könyvet, és ez volt az első a sorban.

A helyszín Port Philip 1945. Itt él a Jordache család. A kimért és zord szülők, valamint két fiúk és lányuk.
A családban úgymond mindenki a túlélésre játszik. Ki így, ki úgy próbálja a lehető legtöbbet kihozni abból ahová éppen született.
Aprólékos és nagyon éles képet kapunk az őszes fő és mellékszereplőről.
Mindhárom gyerek sorsát nyomon követhetjük, felváltva lépünk be az életükbe, gondolataikba, vágyaikba.
Olvasás közben számomra a legmegdöbbentőbb azok a bennem zajló változások voltak. Évtizedeken átívelő történetben mindhárman rengeteget változnak, történnek velük jó és rossz dolgok, és ezek a változások éppúgy hatottak rám is ahogy rájuk. Hol melléjük álltam, hol szívből utáltam őket.
A rossz döntéseiknél a fejemet fogtam.

Rudolph a család jóindulatú reménysége, aki elszántan küzd, hogy egyszer ott lehessen ahol a városka egyik leggazdagabb embere.
Gretchen aki színésznői álmokat dédelget, de hamar rájön, hogy mivel tud a legkönnyebben haladni egy kényelmes élet felé.
Az öntörvényű Tom, aki hisz benne, hogy ököllel is bármit elérhet.

Tetszett ez a nem tökéletes család, reális, életszerű emberi kapcsolatok, buktatók ezrei, és azok a fránya gyökerek, amik mind hatnak a szereplőkre. És persze mindenhol felbukkan egy gazdag ember aki mintha csak gúnyolódna a három szegény sorsú szereplő felett, akik sosem érhetik el, hogy ne csak gazdagnak érezzék magukat, hanem úgy is nézzenek ki.

"Esik Porto Santo Stefanóban, esik Velencében és esik Kaliforniában is. A Jordache testvéreknek nem kedvez az időjárás."

Nem tudom megmondani mitől több ez a családregény mint több tucat másik társa. Talán mert úgy éreztem, hogy hiteles. Hogy ilyen számtalan családdal megtörténhet, hogy rengeteg olyan ember él a világban akiknek ugyan van családja mégis pont miattuk éri annyi kudarc. Nincs a történetben semmi meseszerű, itt nem nyeri el a jutalmát senki sem, csak mert pusztán jó.

Értékelés:
5 gazdag cseresznye az 5-ből!! 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése