2012. augusztus 22., szerda

C.W.Gortner:Az utolsó királynő

            "Leírok mindent, amit megéltem és láttam,mindent ,amit tettem,és minden titkot amit elrejtettem.
Emlékezni fogok,mert egy királynőnek tilos a feledés."



Kész vagyok!!! Ennyire izgalmas,hiteles,sodró lendületű,szomorú történelmi könyvet még nem olvastam
Már a Medici Katalin vallomásai alatt is éreztem,hogy Gortner a kedvenc szerzőm lesz,de ez a könyve ami Szent Johannáról szólt teljesen lenyűgözött.
A könyvön majd hat évig dolgozott az író,és szerintem megérte a befektetett munka,elképesztően hiteles,és teljes képet kapunk egy királynőről aki bár sosem viselhette a koronát,élete végéig hitt abban,hogy ami megilleti azt egyszer meg is kapja-sajnos minden és mindenki ellene volt,ha ez kitalált történet lenne,már-már túlzásokkal vádolnám a szerzőt,hiszen annyi rossz,annyi szenvedés,árulás és intrika elképzelhetetlen lenne számomra.
A tizenhat éves Spanyol Johannát,Fülöp hercegnek ígérik,aki a maga tizenhét évével szintén gyerek még.
Izabella királynő látszólag hideg,racionális döntést hozott,ám Johanna élete alkonyán már tisztán látta anyja szándékát,amit sajnos megannyi szenvedés és önfeláldozás révén sem sikerült teljesítenie.
Engem mindig megdöbbent az ember hatalomvágya...és persze abban a korban ,ahol csak a rang számított,mi más lenne az élete célja egy hercegnek,hogy király lehessen,amiért aztán bármit megtett,bárkit megöletett,megzsarolt,elárult.

Johanna királynői mivolta kétes volt,csak egy hangzatos név ami mögött sajnos nem volt semmi,van aki pusztán a rangja miatt tisztelte,de a története vége felé kiderült,hogy akik a vesztét akarják nem törődnek holmi jogokkal.
A könyv kitér arra a szóbeszédre is amivel a mai napig őrült Johannaként emlegetik,ennek csak annyi az alapja,hogy mikor felismerte,hogy még a saját apja is elárulta,minden eszközzel megpróbált talpon maradni ,sokszor hercegnőhöz illetlen módon is-vagyis nem hagyta magát.
Az viszont igaz,hogy férje koporsójával utazott-de ennek inkább politikai okai voltak mintsem az elmeháborodás jelei.
Sokszor elkeseredtem olvasás közben,mert tényleg csak szenvedés volt Johanna élete.Értettem én,hogy az anyjának tett ígérete miatt harcolt,de lehet bölcsebb lett volna megadnia magát,és talán évekkel később lett volna még esélye ,hogy az imádott Spanyolországban uralkodhasson.

Negyvenhat év fogság után Kasztíliai Johanna,hetvenhat évesen halt meg.

Értékelés:
5 királyi cseresznye az 5-ből!!

2 megjegyzés:

  1. tényleg jobb mint az előző könyv? ne már... akkor rögtön nekikezdek...:-)

    VálaszTörlés
  2. :-)) Ne halogasd!!! Talán azért éreztem jobban ezt a könyvét mert ez drámaibb.

    VálaszTörlés