2015. október 10., szombat

Anna Woltz: Black Box


Hét gyerek,egy hónap, hatvannyolc kamera, kétmillió euró ez a Black Box.

Jacob Rijn sikeres dokumentumfilmjei után a Holland fiatalok Ticket őrületét szeretné megérteni. Illetve kíváncsi, hogy vajon a mai gyerekek mennyire érettek. Ezért menedzserével és három női szerkesztővel elindítja a Black Box show műsort. A jelentkezők közül végül hét gyerek kerülhet be a feketére festett házba.
A legfiatalabb gyerek mindössze tíz éves.
A szerkesztők közé is választanak egy fiatalt, a tizenhét éves Jamie teljes jogú tagja lesz a csapatnak, aki maga is lelkes Ticket használó.

A Ticket lényege, hogy öt dolgot értékel a kis kártya, amiket színkódokkal jelölnek. A külső az ész, egészség a pénz és a vonzerő számít -a gyerekek szerint. Minél nagyobb százalékon állsz, annál jobban felnéznek rád a kortársaid.
Az egészség és az ész még elég pozitívan cseng. Ám a vonzerő és a külső  sokkoló tettekre készteti a gyerekeket. Például tizenévesen orr és egyéb plasztikai műtétekre. A kártya látszólag azt sugallja, hogy magadnak kell, hogy megfelelj. De ha kicsit jobban körbejárjuk a témát kiderül, hogy ez sem szól másról mint a valahová tartozás érzéséről, és a külvilág visszajelzéséről, ami alapján gondolunk magunkról valamit.

"A Ticket azt mondja, hogy szépnek kell lenned magadért. Hát ez az. Hogy kell."

A játéknak nincsenek lefektetett szabályai, így nem tudják sem a játékosok, sem a nézők, hogy lesznek-e feladatok, a nézők szavazzák-e ki a játékosokat, vagy ők maguk döntenek a saját sorsukról.
Vagyis mindent a gyerekek alakítanak. Kiderül mire mennek felnőttek nélkül.

Ami tetszett a könyvben, hogy a rövidsége ellenére sok témáról olvashatunk. Eutanázia, gyerekjogok, a média és egyéb cégek, üzletek befolyása az életünkre.
Ami nem tetszett a könyvben, hogy a végére túlságosan próbált sokkolni. És igazán nem lett lezárva sem a show, sem Jamie, sem Jacob élete, szerepe a műsor alatt és után.

Elgondolkodtató könyv arról, hogy mennyi mindenre vevők vagyunk.

Értékelés:
4 ticket nélküli cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése