2015. október 19., hétfő

Olvasnám

 Hazel Gaynor: Hullámok tengerén

Írország, 1912…
Egy apró falucska tizennégy szülötte a jobb élet reményében Amerikába indul a Titanic óceánjáró fedélzetén. A tizenhét éves Maggie Murphy számára azonban az utazás keserédes. Bár jövője ismeretlen, új helyen várja, szíve Írországban marad, hátrahagyott kedvesével, Séamusszal. Miután megtörténik a katasztrófa, Maggie egyike annak a kevés harmadosztályú utasnak, akinek sikerül életben maradnia. Egyedül ébredve egy New York-i kórházban, a lány megesküszik, hogy soha nem beszél a rettegéssel és pánikkal teli, végzetes éjszakáról.
Chicago, 1982…
Az édesapja halála után céltalanul sodródó Grace Butler nem tudja eldönteni, mihez kezdjen. Mikor a dédnagymamája, Maggie megosztja vele szinte egész életében őrzött, fájdalmas emlékét a Titanicról, a felismerés új irányt ad Grace-nek – és végül mindketten rálelhetnek azokra, akiket rég elveszettnek hittek. A megtörtént események által ihletett regény szívbemarkolóan elegyíti a valóságot a kitalációval, hogy feltárja, milyen hatással volt a Titanic tragédiája nemcsak a túlélők, hanem leszármazottaik sorsára is.

Kiadó: Alexandra Megjelenés: November 9.

                           

Priya Parmar: Vanessa és Virginia
London, 1905. A város nagy változásokat él meg, és a Stephen testvérek e változások élén járnak. Vanessa, Virginia, Thoby és Adrian megválnak gyermekkori otthonuktól, és a zöldellő parkokkal tarkított, bohém hangulatú Bloomsbury negyedben bérelnek házat. Új otthonuk hamarosan fiatal értelmiségiekből és művészekből álló baráti társaság találkozóhelye lesz.
A társaság később híressé és sikeressé váló tagjai a történet kezdetén még pályájuk elején járnak. Vanessa Bell még egyetlen festményét sem tudta eladni. Húga, Virginia könyvkritikáját visszautasítja a The Times. Barátjuk, Lytton Strachey még semmit sem publikált. E. M. Forster ugyan befejezte első regényét, de a címmel nem sikerül dűlőre jutnia. Leonard Woolf köztisztviselő Ceylon szigetén, John Maynard Keynes pedig állást keres. E ragyogó elmék és tehetséges művészbarátaik elvetik a viktoriánus társadalom konvencióit, és a londoni bohémvilág zabolátlan szabadságát élvezik.
Ám hirtelen minden megváltozik, amikor Vanessa váratlanul beleszeret a baráti kör egyik tagjába. Húga, Virginia úgy érzi, magára maradt. A varázslatos személyiségű, karizmatikus és lángeszű fiatal lány, aki egész életében Vanessa óvó figyelmének középpontjában állt, mindent megtesz azért, hogy kisajátítsa nővérét. Érzékeny idegrendszere megsínyli a változásokat: egyre inkább az őrület határára sodródik. Árulás és bizalmatlanság ver éket a családtagok közé. Vanessának el kell döntenie, hogy hajlandó-e bárki mással szemben megvédeni a saját boldogságát.
Priya Parmar regénye izgalmas képet fest az első világháborút megelőző London szellemi pezsgéséről és a híres testvérpár, Vanessa Bell és Virginia Woolf nem mindennapi életéről.

Kiadó: Alexandra. Megjelenés: november

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése