2012. április 21., szombat

Katarina Mazetti:A pasi a szomszéd sír mellől

Azt gondoltam,hogy az írónő nagy sikerű regénye kissé morbid lesz és a párkeresés fura formájával ismerkedhetünk meg.
A könyv már 1998-ban megjelent ,sajnálatosan hozzánk még csak most ért el ,igaz jobb későn mint soha.A könyvet 25 nyelvre fordították el,ez olvasás előtt már némi reménnyel töltött el.Igaz azt azért nem gondoltam volna,hogy ennyire fog tetszeni és villámsebességgel fogyasztom el a 207. oldalt.

Desirée és Benny a temetőben találkoznak.Desirée férjét gyászolja(szerinte kissé kevésbé elvárható módon) Benny pedig szülei sírját gondozza példás szorgalommal.
Mindkét fél felváltva szólal meg a könyv lapjain,remekül érzékeltetve,hogy egy-egy helyzet,mondat ,megnyilvánulás mennyire mást jelent egy nőnek mint egy férfinak.
Persze közben a két középkorú ember múltját is megismerjük,életüket,gondolataikat tárjánk elénk,és persze a lényeget,hogy a kékharisnya könyvtáros kisasszony és a tanyasi gazda lehetnek-e valaha egy pár vagy csak a magány és a testi vonzalom, a gyerek utáni vágy avagy a kötényben sürgölődő asszonykéz hiányzik -e nekik??

Lassan mindenre fény derül,csetlés-botlásukat maximáis szimpátiával kísértem és persze nagyon vártam mi lesz velük.  A szerző barmi jó érzékkel elkerülte az elcsépelt befejezést és egyedi megoldással hagyta függőben a történetet. A folytatás remélem nem sokáig várat magára, a A családi sírbolt már előkészületben van!
A magas  tetszési index minden bizonnyal a humor számlájára is írható,a másik hozzávaló pedig maga Benny a tanyasi gazda aki már az első mondatával  szívembe lopta magát-az élete a gazdaságért való harca,a vidéki élet számomra otthonos közeg.

A borító senkit se riasszon el,kissé harsány és talán túlságosan is mókás lett.


Értékelés:
5 vidéki cseresznye az 5-ből!!

7 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, hogy ezt is el kell majd olvasnom! :)

    VálaszTörlés
  2. Nikkincs-Nem fogod megbánni,tetszett,hogy érett felnőttekről szólt,nem pedig tinipárkereséséről:P:-)

    VálaszTörlés
  3. Nem erre számítottam. Bájos, sakandináv történetet vártam, két ember aranyos egymásratalálásáról. Na, ez nem az. Kb. 20 oldalon át nézik egymást, aztán dugnak, és a nő a pasi kézcsonkját szopogatja (bocs, a könyv ilyen stílusú). És végül is ez nem összejövésről szól, hanem összeszokásról, arról, hogy két teljesen különböző ember, életforma, világnézet képes-e együtt lenni, csak azért, mert vonzódnak és jó a szex. Szerintem nem. Valójában akkor jó és minőségi valakivel együtt lenni, ha alapdolgokban hasonlóak vagyunk, vagy az egyik tud úgy feladni, hogy utána ezt nem hánytorgatja fel. Idegesítő volt Bennyben és Desiréeben, hogy bizonygatták, hogy szeretik a másikat, de se megérteni, se elfogadni nem voltak képesek a másikat. Ez így értelmetlen részükről, úgyhogy Bennyi inkább vegye el Anitát, oké?

    VálaszTörlés
  4. Kedves Zsuzsa- Ezért szép az olvasás,mert mindenki mást lát bele egy-egy történetbe.

    Mindenkinek más a fontos egy kapcsolatban,és ne felejtsük el,hogy Desiré és Benny már nem tizenévesek,nekik iganeis az fontos,hogy a mindennapokban is társak legyenek ne csak a szép szavak suttogását jelentse a szerelem.
    Mindenki másképp halad egy kapcsolatban,van aki már az első éjszaka a tettek mezejére lép,és van aki előbb megismerné a másik lelkét mielőtt a testét is.
    Abban egyetértünk,hogy én is ugyanúgy gondolkodom a szerelemről ahogy Te:-) ennek ellenére elfogadom ha valaki másképp csinálja.
    Az apróbb ízléstelenségeket én elnéztem a történetnek:-) A sopk furcsaság mellett ez is megfért.

    Minden estre köszönöm ,hogy olvasol és ,hogy írtál:-)

    VálaszTörlés
  5. És utólag is elnézést az elütésekért,helyesírási hibákért:-)

    VálaszTörlés
  6. Abban egyetértek Zsuzsával, hogy Bennyhez Anita jobban illik, de ott van az a bizonyos kémia...ha egyszer nem hozzá vonzódik. Még dönthet így is, hogy Anitát veszi el, valószínüleg jó házasságuk lenne, olyan langyos kis semmiség, de azért ott maradna a sóvárgó vágyakozás, a már megismert szenvedély után.
    Benny összejöhetett volna már korábban Anitával, megvolt a lehetősége, de amíg bírta egyedül a munkát, nem is próbálta, mert érezte, nem ő kell neki. Csak mikor összeomlott az élete, akkor sodródott bele a kapcsolatba. Azért Anita helyében én nem akarnék egy ilyen házasságot, hogy csak pótlék legyek valakinek. Bár említve volt a könyvben is, hogy Anita is tudja, ez egy kompromisszumos kapcsolat, neki is csak az a haszon kell belőle, hogy nem veszik a szájára az emberek, hogy nincs családja.

    VálaszTörlés
  7. Jól látod a dolgot!! és akárcsak az életben,a könyvben sem minden fekete vagy fehér-többek között ez is tetszik a történetben,hogy életszagú!

    VálaszTörlés