2012. április 16., hétfő

Pai Kit Fai:Gyömbérmező


Egy ketrecbe zárt madár, nem számít ,hogy mennyire ritka vagy gyakori,csak azért énekel ,mert muszáj.

Valamiért nem sikerült kiderítenem,hogy a szerző neve nőt avagy férfit takar.Igaz sokat kutakodni nem is nagyon volt időm,annyi biztos,hogy az Ausztrál származású szerző házassága révén vehette fel azt a nevet.

A Történet a Kínai nők társadalmi helyzetét hivatott feltárni az olvasók előtt,olyasmi hangulatot keltve mint a Hóvirág és titkos legyező c. könyv,igaz ebben a történetben sokkal több a szenvedés,néhol már annyira sok,hogy itt-ott ez vette el a kedvem az olvasástól.

A történet elvileg három generáción át ível,de igazából csak két generáció életét követhetjük nyomon.Anya és lánya története aprólékos ,és kidolgozott akárcsak a tájleírások.

A Kínai nép valahogy nem lett túl szimpatikus, a könyv által lefestett kép szerint irigyek,mindenük a pénz és a hatalom ,és legyél bármilyen bátor,bármilyen szorgalmas ha szegény családból származol soha ne vágyj többre mint,hogy egy gazdag ember megvegyen és használjon még meg nem un.

A felemelkedésért folytatott harc áll a középpontban ,az elnyomott nők minden keserűségéért próbált anya és lánya elégtételt venni és minden álmukat elérni,olykor szörnyű árat fizetve ezekért az álmokért.

A nyugati ember és kultúra is szerepet kap a történetben,akárcsak a Kínai orvoslás,az isteneik-akik meglehetősen sokan vannak-, és maga a Kínai alvilág ,ópium barlangok és mérhetetlen gazdagság és kegyetlenség.

A történet nagyon gördülékeny,ugyanakkor vannak olyan részek amik szerintem túlságosan gyorsan le lettek zárva ,más kevésbé fontos mozzanatok pedig túl részletesen vannak ecsetelve.

A borító engem kissé megzavart,szerintem nem igazán illik a történethez.


Értékelés:
4 cseresznye az 5-ből!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése