2014. szeptember 1., hétfő

Denise Jaden: Soha nem elég


Kicsit másra számítottam. Több vattacukorra és kevesebb zord valóságra.
A szerzőt a téma egy barátja kapcsán találta meg.
Amerikában több mint  8 millió táplálkozási zavarral küzdő ember él. Ez a szám egyszerűen sokkoló!!!
A szerző egy egészen más oldaláról mutatja be ezt a betegséget. Sokaknak biztosan beugrik a Jégviráglányok c könyv, ez szerintem annál sokkal élesebb képet ad.

Loann imádja a nővérét, annak ellenére, hogy Claire szép, szőke, okos, karcsú és minden más ami Loann nem. Ennek ellenére jó testvérek, és normális családba nevelkednek.
Ám egyre gyakrabban érzi úgy Loann, hogy testvére viselkedése alaposan megváltozott. Az ellentétek kiélesedésének az sem tesz jót, hogy Loann fülig szerelmes nővére fiújába.

Ami dühített az a szülők vaksága. Anyu, apu dolgozik, van ennivaló, és egyben van a ház, mi más gond lehet akkor?? Kommunikáció nulla, odafigyelés nulla. Apuka meg tripla nulla!!!

Egyedül Loann látja, hogy nővérével valami nagyon rossz történik, Ő hívja fel szülei figyelmét Claire gondjaira, amit aztán Claire támadásként él meg.

A történet a családi problémák mellett elágazik az iskolai életre, és Loann mellett feltűnik egy hallgatag, de annál szimpatikusabb fiú  Marcus.

Szerencsére a történet mellőzi a kliséket, és igazán életszagúra sikerült. Loann döntései bár nem mindig ésszerűek és elfogadhatóak, én mégsem vártam többet egy összezavarodott tizenhét éves lánytól, aki még saját gondjai mellé szülei helyett is igyekszik döntéseket hozni.

A végkifejlet igazán meglepett, kevésbé zord befejezésben reménykedtem.

A szerző remekül érzékelteti a táplálkozási zavarok összetett mivoltát. 
Ha azt vesszük valamilyen szinten mindenki küzd ezzel. Hiszen a divat azt diktálja, hogy legyél egészséges, fitt, karcsú. A ma elérhető, sokszor mesterséges ételek halma örök harcot jelent az embernek. 
Mivel az evésről leszokni lehetetlen mindenféle diétával, megvonással próbálunk úrrá lenni étvágyunkon. Van akinek ez tölti ki a mindennapjait, és van akinek az egész életét. Aztán ahogy ez a szokás felülkerekedik az emberen, már betegségről beszélünk.
Sok lány, nő úgy gondolja csak akkor kaphatja meg a vágyott elismerést, akkor érhet el sikereket ha olyannak láttatja magát amiről azt hiszi, hogy elvárják tőle. Akkor is ha ezért súlyos árat kell fizetnie.

A táplálkozási zavarok nem pillanatok alatt alakulnak ki. A beteg akár évekig is képes egy egészen más személyt alakítani, olyan mint egy tehetséges színésznő. Lelkesen sportol és kedvence a zöldség...mindenki csodálja, felnéz rá, hiszen mennyi mindent megtesz, hogy kerek, egész, és sikeres élete legyen. Aztán mindenkit sokkol mikor lehullik az álarc.

Értékelés:
5 sovány cseresznye az 5-ből!!!



 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése