2014. szeptember 25., csütörtök

Clare Mulley: A kémnő aki sokakat szeretett


"1952 júniusában halott nőt találtak egy dél-kensingtoni szállodában. Meggyilkolták. Túlélte a háborút, aztán meghalt egy szerelemféltő tébolyult kezétől. A nő Christine Granville, háborús hősnő volt."

Egy icipicit csalódtam, ugyanis  Christine lebilincselő és mozgalmas élete nem egy olvasmányos regény formájában íródott.
Ez a könyv inkább dokumentarista írás. Abból is a tömör, sűrű szövésű fajta, ami elsőre egy áthatolhatatlan dzsungelnek tűnik.


A Lengyel származású gazdag lány a háború kitörésekor vakmerő lépésre szánja el magát. 
A szövetségesek és egyben saját hazája megsegítésére a titkosszolgálat embere lesz, meg sem áll Nagy - Britanniáig.


 Az, hogy mennyire erre született, mi sem bizonyítja jobban mint kitüntetések sora -  György-érdemrenddel, a Brit Birodalmi Érdemrend (OBE) polgári fokozatával és a francia Croix de Guerre-rel, Háborús Kereszt.

Többen mondták róla, hogy a veszély éltette. Ez meg is látszik az életrajzán, hihetetlen kalandokban volt része.
A kötetben két alkalommal is több tucat fekete- fehér fénykép hozza testközelbe nemcsak Christinet, de a családjáról, gyermekkorának otthonáról, és barátairól is szerepelnek felvételek.

Szeretem az ilyen történeteket amikor a sok millió ember közül kiemelünk egyet, és megtudjuk róla hogyan élt, kiket szeretett, egyáltalán, hogy milyen élete volt. Főleg ha ilyen gazdag, és különleges életet ismerhetek meg mint egy kémnőjét.


Értékelés:

3,9 kémcseresznye az 5-ből!!!



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése