2011. november 14., hétfő

Doriss Lessing:A fű dalol

Tyűűűűűűű!!! leesett állal olvastam végig a könyvet,bár  rögtön a végéről indít vagyis magával a gyilkossággal,és visszafelé göngyölődik a történet.De még így is,hogy tudjuk mi lesz a vége,köröm rágva izguljuk végig az oldalakat.
Mary bár angol volt Dél-Afrikában nőtt fel,a családját nem igazán szerette,apja alkoholista volt anyja pedig mártírként tűrte.Mary hamar a saját lábára állt és önálló életet élt,mondhatni boldog volt egyedül-egy véletlen meghallott mondat,barátoknak hitt árulók törték össze az idilli világot és benne Maryt. A társadalmi elvárások olyasmibe hajszolták bele,amit önszántából talán  sosem tett volna meg.Férjhez ment...a városból elköltözött újra oda ahonnan gyermekkorából elmenekült.A sivár pusztaságba ,ahol csak a föld van és szolgák.
Próbált beilleszkedni,illetve egyszerűen megérteni az itteni egyszerű életet,de nem tudott alkalmazkodni,sem az emberekhez,sem a környezetéhez.Bosszús lett,életunt,és haragos.Mindketten mást vártak a másiktól ,de ezt sosem árulták el egymásnak.Egy alkalommal abban a hitben,hogy visszatérhet régi életébe megszökött a férjétől,de épphogy megízlelte a szabadságot azonnal rájött csapdába esett ahonnan nincs kiút-visszament férjéhez.
Mary minden dühét,csalódottságát a néger szolgákon vezette le,gyűlölte őket-maga sem tudta miért.A férje miután beteg lett,Mary  kénytelen-kelletlen vette át a gazdálkodást  földeken,hajszolta az embereket és magát.Egy napon olyan dolgot tett amivel aláírta a halálos ítéletét.....
 Társadalmi elvárások,rabszolgatartás,a fekete emberek semmibe vétele,és új érzések amikkel Mary nem tud mit kezdeni,mindenről olvashatunk ebben a lebilincselően izgalmas könyvben.
Sosem éreztem még így egy könyv elolvasása után-úgy érzem mintha lennének olyan oldalak amik megvannak írva ,de még sem lehet elolvasni őket!!!Szinte biztos vagyok benne,hogy Mary és Moses a szolga között olyasmi történt ami teljesen megzavarta Maryt -szerelmesek lettek,függtek egymástól-de abban a társadalmi helyzetben ezt lehetetlenség lett volna felvállalni.
Nagyon kíváncsi vagyok,hogy más aki olvasta a történetet hasonlóan gondolja-e????

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése