2011. november 14., hétfő

Joyse Reardon:Ellen Rimbauer naplója

Már nem is tudom mi volt az ami felkeltette a kíváncsiságomat a  könyv iránt, a lényeg,hogy már jó ideje próbáltam megszerezni a .A könyv-vagyis a napló elméletileg hiteles!!!A naplót Ellen Rimbauer kezdte el írni 1907-ben.Majd 1998-ban egy hagyaték felszámolásakor került Joyse Reardon kezébe aki egy levéltári tanszéken megvizsgáltatta és hitelesítette a naplót.
A napló eredetije megtekinthető a levéltárban.A szerző az első oldalon megemlíti,hogy 41 év alatt 26 ember tűnt el a házban,viszont a napló olvasása közben más derül ki,mégpedig ,hogy több mint 40 ember hal meg,illetve tűnik el a házban.
Egyébként ahány dolgot olvastam a könyvel kapcsolatban ,annyiszor mást és mást.Olvastam,hogy a ház Rose Red ma is elhagyatottan áll,máshol azt olvastam,hogy szálloda lett belőle.Egyesek szerint a történet csak rémmese,mások szerint ez maga a valóság....
Ellen mint minden nő az 1900-as években,egy dologra összpontosit-ez pedig a jó parti.Egy jó házassággal minden elérhető amit egy nő csak kíván.A gazdag olajmágnás pedig tökéletesnek látszik.Míg a fiatal pár egy éven keresztül csak utazgat,addig épül közös otthonuk,a mindent felülmúló Rose Red.Már az épitkezésnél is akadnak gondok,egy gyilkosság árnyékolja be a friss házasságot.
A történet nagyon is sodró erejű,egymást követik az események,mind a házban-ahol időközben eltűnik az első személy,mind a házasságban,ahol Ellen hol boldog ,hol pedig kétségek gyötrik jól választott-e? 
Időközben gyermek is születik,és Ellen megbékélni látszik sorsával,egészen addig mig a lánya is eltűnik,a ház útvesztőjében.
Ellen szerint a ház percről percre képes megváltozni!Ahol szoba volt,helyére folyosó kerül,és újabb szobák.Negyven főnyi személyzet próbálja kézben tartani a ház dolgait,úgy hogy közben el-eltűnik közölük valaki.
Ellen barátnője és cselédje karjaiban keresi a vigaszt,férje kicsapongásai elől.Miközben hol átkozza a házat,hol a szövetségesét látja benne.Egészen addig mígnem maga Ellen is eltűnik a ház útvesztőjében...
Mind a házasság,a karakterek,a társadalom  álszent elvárásai,nagyon izgalmas de erre tesz még maga a ház amely időről időre követeli a maga áldozatát is.
Nekem igazán az hiányzott ,hogy a könyv végül is nem magyarázza meg  mi történt a házzal,és az egyetlen életben maradt Rimbauerrel Adammal Ellen fiával.
Vannak akik Stephen Kingnek tulajdonítják a naplót magát is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése